Ivan Zak d.o.o. usred najveće porezne prijevare u kojoj su sudjelovali desetci tvrtki i osoba

Hrvatski bjegunac i lice s tjeralice zbog milijunskih poreznih prijevara – Gorki Grubišić – uskoro bi mogao biti u Hrvatskoj. Dok se on nalazi u bijegu, istražili smo kako je funkcionirao kriminalni lanac ali i koje su sve tvrtke osumnjičene da su s njim bile dio uigranog tima. Među njima i ona – sestre popularnog hrvatskog pjevača Ivana Zaka.

Ime popularnog pjevača – kako neslužbeno doznaje RTL – našlo se među osumnjičenima za porezne prijevare. Točnije, riječ je o tvrtki – Ivan Zak d.o.o čiji je osnivač njegova sestra Ana Volarić koja se vodi kao osoba ovlaštena za zastupanje.

Sumnja se da je toj tvrtki Gorki Grubišić izdao fiktivne račune u iznosu od 820 tisuća kuna, a da je tvrtka od toga dobila 164 tisuće – za koliko je oštećen hrvatski proračun.

Ivana Zaka na mobitel iz RTL-a nisu mogli dobiti, kao ni njegovu sestru koja je osumnjičena.

Kako je tvrtka Ivan Zak došla do Gorkog Grubišića – još nije poznato. Riječ je o osobi koju terete da je stvorio zločinačku grupu, organizirao utaju poreza i zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Njegov odvjetnik poručuje – optužbe su slične onima od prije dvije godine.

“Identična onima kakve su bile do sada, više bi mogli reći da se radi o proširenju one prve priče, dakle da je sad ta priča dignuta na jednu opsežniju razinu. To bi bila precizna riječ”, rekao je odvjetnik Gorkog Grubišića Ljubo Pavasović Visković.

A po sumnjama USKOK-a priča je izgledala ovako: na čelu lanca poreznih prijevara, bio je – Gorki Grubišić. Osnovao je 13 tvrtki koje su izdavale račune drugim okrivljenim tvrtkama za usluge koje se nikad nisu dogodile. Tvrtke su dobivale proviziju od 8 posto. Ostatak je uzeo sebi. Porez nije plaćen, a šteta za proračun je 6 cijelih 8 milijuna kuna.

Još od prije dvije godine Gorki je u bijegu. Pobjegao je navodno netom prije uhićenja, jer mu je navodno jedan zagrebački policajac dojavio što se sprema. Gorki je u kontaktu sa svojim odvjetnikom.

“Analizirat ćemo situaciju, vidjet ćemo što nas čeka, procijenit kakve su optužbe, kakva je njihova težina i adekvatno tome – donosit nove odluke”, govori odvjetnik Gorkog Grubišića Ljubo Pavasović Visković.

Uz Gorkog Grubišića, osumnjičeno je 36 osoba diljem Hrvatske, jedna iz BiH, Italije, čak i dva Libanonca. Osim tvrtke Zak d.o.o, osumnjičena je i tvrtka Croatia bus, a za Gorkim Grubišićem raspisana je tjeralica i europski uhidbeni nalog. Poruku za sad – nema nikakvu.

“Međutim ja vjerujem da ćemo u nekakvo vremenu koje mogu ocijeniti ratzumnim doći pred hrvatsko pravosuđe zajedno s njim da vidimo što i kako dalje”, ističe odvjetnik Gorkog Grubišića Ljubo Pavasović Visković.

Grubišić je imao nekoliko tvrtki i obrta koje su se bavile kemijskim čišćenjem odjeće. Po podacima Poslovne Hrvatske, većina mu je u financijskim problemima, a mnogi su zatvoreni. Ili u stečaju. Osumnjičena ekipa navodno je pala nakon što su uhvaćeni u snimljenim razgovorima, piše RTL.

Facebook Komentari