Britanski sudac Mr David Basil Williams QC tvrdi kako medicinske pretrage ukazuju na to da bi mentalna sposobnost Skripalovih mogla biti smanjena

Napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju 4. ožujka ove godine u engleskom gradu Salisbury možda je rezultirao njihovom smanjenom mentalnom sposobnošću i nejasno je hoće li se ikad oporaviti, rekao je u danas britanski sudac.

“Točne dugoročne zdravstvene posljedice izloženosti zasad su nepoznate, ali medicinske pretrage ukazuju na to da bi im mentalna sposobnost mogla biti smanjena”, rekao je britanski sudac Mr David Basil Williams QC.

Britanska premijerka Theresa Mary May pozvat će na “koordiniranu akciju eliminiranja ruskih špijunskih mreža u Europi” sve Vlade EU-a na summitu u Bruxellesu u četvrtak, a također će pokušati uvjeriti čelnike Europske unije da izravno osude Rusku Federaciju zbog napada u Salisburyju.

On je dao dozvolu liječnicima da uzmu uzorak Skripalove krvi kako bi je mogli analizirati britanski vojni stručnjaci za kemijsko oružje.

Neimenovani konzultant koji liječi Sripalove (oca Sergeja i kćer Juliju, op.a.) rekao je da su oboje duboko sedirani, nesposobni komunicirati i da je zasad nemoguće reći hoće li i do koje će mjere zadržati mentalnu sposobnost, piše u odluci.

Oboje su u tjelesno stabilnom stanju, rekao je konzultant, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Britanska policija i članovi vojnih hitnih službi Ujedinjenog Kraljevstva u specijalnim ABK odijelima rade na terenu tik do mjesta gdje su muškarac i žena Boris i Julija Skripal, op.a.) pronađeni 4. ožujka ove godine u kritičnom stanju u trgovačkom centru The Maltings u Salisburyu

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske optužuje Rusiju za napad vojnim nervnim otrovom sovjetske proizvodnje 4. ožujka 201. godine u Salisburyju na jugu Engleske. Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u “kritičnom” stanju a policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti, navodi službeni London.

Službena Moskva od početka niječe da je naručila taj napad nervnim agensom poznatim pod nazivom Novičok koji je Rusija, tvrdi jedan od njegovih tvoraca, a koji danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama, izradila u vrijeme Sovjetskog Saveza i koji je samo Rusija kadra proizvesti.

“Bilo bi dobro da imamo zajednički europski smjer. Mislim da slučaj trovanja Skripalovih agensom Novičok ne može proći bez posljedica i da to treba rasvijetliti”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Josef Maas.

Britanska premijerka Theresa Mary May pozvat će na “koordiniranu akciju eliminiranja ruskih špijunskih mreža u Europi” sve Vlade EU-a na summitu u Bruxellesu u četvrtak, a također će pokušati uvjeriti čelnike Europske unije da izravno osude Rusku Federaciju zbog napada u Salisburyju.

Mnogi EU čelnici bezuvjetnu podržavaju Britance u njihovoj osudi Rusije, a nedavno je i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Josef Maas izjavio kako “bi bilo dobro da imamo zajednički europski smjer. Mislim da slučaj trovanja Skripalovih agensom Novičok ne može proći bez posljedica i da to treba rasvijetliti.”

Premijerka Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine.  U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni. (Theo Ljubić, REUTERS)

Share This Article