Britanska premijerka Theresa May pozvat će na “koordiniranu akciju” sve Vlade EU-a protiv ruskih špijunskih mreža u Europi

Britanska premijerka Theresa Mary May pozvat će na “koordiniranu akciju eliminiranja ruskih špijunskih mreža u Europi” sve Vlade EU-a na summitu u Bruxellesu u četvrtak, a također će pokušati uvjeriti čelnike Europske unije da izravno osude Rusku Federaciju zbog napada u Salisburyju.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske traži tijesnu suradnju drugih europskih zemalja u poduzimanju akcije protiv ruskih špijunskih mreža drugdje po europskom kontinentu, a koje možda pripremaju slične napade poput onog nervnim otrovom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Ujedinjenom Kraljevstvu, izjavili su britanski diplomati.

Članovi hitnih službi Ujedinjenog Kraljevstva u specijalnim zelenim ABK odijelima rade na terenu iznad klupa gdje su muškarac i žena Boris i Julija Skripal, op.a.) pronađeni 4. ožujka ove godine u kritičnom stanju u trgovačkom centru The Maltings u Salisburyu

Britanska premijerka Theresa Mary May pozvat će na “koordiniranu akciju” sve Vlade EU-a na summitu u Bruxellesu u četvrtak, a također će pokušati uvjeriti čelnike Europske unije da izravno osude Rusku Federaciju zbog napada u Salisburyju. Premijerka Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine.  U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni. službena Moskva, koja opovrgava bilo kakvu upletenost u napad, uzvratila je istom mjerom.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May će vršiti pritisak na čelnike EU-a da izravno optuže Moskvu za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije koji su u kritičnom stanju.

“Ujedinjeno Kraljevstvo kaže da ima tih mreža koje organiziraju takve stvari kao u Salisburyju…. i kako bi bilo dobro da zajedno krenemo u akciju protiv njih”, rekao je jedan visoki diplomat EU-a. “Već su pristupili bilateralno državama EU-a glede tog pitanja i danas će britanska premijerka Theresa Mary May više reći o tome čelnicima EU-a”. Drugi diplomat je izjavio medijima da su neke države voljne nešto zajedno poduzeti kao reakciju na slučaj Skripal. To bi se moglo napraviti bilateralno izvan EU-a kako se ne bi vršio preveliki pritisak na članice koje su zabrinute za svoje veze s Moskvom, dodao je, a prenosi britansk novinska agencija Reuters.

Bivši ruski obavještajac Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u “kritičnom” stanju a britanski policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti, navodi službeni London.

Nevoljkost dijela zemalja, među kojima su Grčka i Mađarska, znači da se u nacrtu zajedničke izjave čelnika EU-a sada samo kaže da “krajnje ozbiljnom” smatraju procjenu Londona da je vrlo vjerojatno Ruska Federacija odgovorna za taj napad. Međutim, premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May će vršiti pritisak na čelnike EU-a da izravno optuže Moskvu za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije koji su u kritičnom stanju. Jedan britanski dužnosnik potvrdio je da London želi raditi sa skupinama zemalja na dijeljenju obavještajnih podataka glede ruskih i špijunskih mreža drugih zemalja, nečlanica NATO-a.  (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari