Službeni Jeruzalem i Washington oštro su osudili palestinskog vođu Abbasa zbog “psećeg sina”

Američki i izraelski dužnosnici osudili su palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u utorak, dan pošto je američkog veleposlanika u Izraelu nazvao “psećim sinom”.

Izraelski ministar regionalne suradnje Tzachi Hanegbi izjavu je nazvao neoprostivom. “Pregovori, a ne uvrede i mržnja, put su do mira i napretka u regiji”, kazao je Hanegbi, a prenosi izraelski tisak “Haaretz”.

“Američki veleposlanik u Tel Avivu je pseći sin, doseljenik, kao i cijela njegova obitelj. Što od njega možemo očekivati”, rekao je Abbas na sastanku palestinskog čelništva u Ramallahu, prenosi “The Time of Israel” .

Mahmoud Abbas jučer je burno reagirao na izjavu američkog veleposlanika u Državi Izrael, Davida Melecha Friedmana koji je podržao daljnje židovsko naseljavanje na Zapadnoj obali.

“Američki veleposlanik u Tel Avivu je pseći sin, doseljenik, kao i cijela njegova obitelj. Što od njega možemo očekivati”, rekao je Abbas na sastanku palestinskog čelništva u Ramallahu, prenosi “The Time of Israel” .

Rat riječima dolazi u vrijeme vrlo nisko razine u odnosima SAD-a i Palestine. Američki predsjednik Donald John Trump je u prosincu 2017. godine priznao Jeruzalem za izraelski glavni grad i izazvao gnjev Palestinaca.  Prije toga je imenovao Davida Melecha Friedmana, jastreba i svoga bivšeg odvjetnika, američkim veleposlanikom u Državi Izrael.

američki bliskoistočni izaslanik Jason Dov Greenblatt izdao je priopćenje u kojem je osudio Abbasovu izjavu. “Palestinski čelnik mora izabrati između govora mržnje i stvarnih i praktičnih napora za unaprjeđenjem života njegova naroda”.

Mahmoud Abbas, predsjedavajući Palestinske Samouprave (PNA) i Palestinske Oslobodilačke Organizacije (PLO) je nakon toga izjavio da Washington više ne može imati nikakvu posredničku ulogu između Izraelaca i Palestinaca.

I američki bliskoistočni izaslanik Jason Dov Greenblatt izdao je priopćenje u kojem je osudio Abbasovu izjavu.  “Palestinski čelnik mora izabrati između govora mržnje i stvarnih i praktičnih napora za unaprjeđenjem života njegova naroda”. (Theo Ljubić, Haaretz/The Time of Israel)

Facebook Komentari