Policijska uprava osječko-baranjska dobila rezultate analize praha: Natrijev klorid, nije otrov, ostaje misterij ugibanja životinja

Policijska uprava osječko-baranjska je u zadnjih nekoliko dana zaprimila desetke dojava o pronalasku sumnjivih tvari na području grada Osijeka i okolice, a ta pojava je uznemirila javnost. Uzorci materije proslijeđeni su u Centar za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu.

Provedenim toksikološkim analizama u materiji dostavljenoj na vještačenje nije utvrđena prisutnost otrovnih tvari, već je utvrđeno da se radi o natrijevom kloridu, odnosno kuhinjskoj soli. O svemu navedenom policija će obavijestiti nadležno državno odvjetništvo.

Ovim postupkom policija je otklonila mogućnost da je tvar, koja je izuzimana po dojavama građana, otrovna tvar.

Podsjećamo, već nekoliko dana u Osijeku raste zabrinutost zbog bijelog praha koji je uočen na zelenim gradskim površinama. Objavljene su informacije i o uginulim golubovima. Nakon Osijeka, slične informacije su se pojavile i iz Zagreba. Iz PU zagrebačke potvrdili su kako su njihovi djelatnici tijekom nekoliko proteklih dana izašli na uviđaj na nizu lokacija u Zagrebu te kako su uzeli uzorke koje će analizirati u Zavodu za javno zdravstvo.

I druga analiza pokazala da nema otrova
Rezultate odvojene toksikološke analize u utorak je objavio i ured osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića.

– Grad Osijek uputio je na ispitivanje uzorke nepoznate tvari koju je tvrtka Vetam, po dojavama građana koji su izrazili sumnju u otrovnu tvar, prikupljala na velikom broju lokacija u gradu Osijeku u razdoblju od 16. do 18. ožujka 2018. godine. Analizu je izvršila tvrtka Croatiakontrola d.o.o. za kontrolu robe u Zagrebu, na pet dostavljenih uzoraka. Analiza je završena 20. ožujka, objavio je Vrkićev ured.

– Ispitivanje se odnosilo na prisutnost potencijalno opasnih supstanci – pesticida, teških metala i nemetala. Rezultati analize svih pet uzoraka pokazuju da u istima nema prisutnosti pesticida, dok je prisutnost teških metala i nemetala bez ikakvog utjecaja na toplokrvne životinje, odnosno u zdravstveno potpuno sigurnim granicama, navodi se u priopćenju iz Vrkićeva ureda.

Istovremeno, u Osijeku je zamijećen i veći broj uginulih golubova, koji po svemu sudeći jesu otrovani, ali još se uvijek utvrđuje od čega.

Otklonjena je mogućnost da su bili zaraženi kugom ili ptičjom gripom, a i dalje je u tijeku toksikološka analiza sadržaja njihova probavnog trakta, kako bi se utvrdilo koji su otrov konzumirali.

U proteklih nekoliko tjedana službeno su veterinarskim stanicama na području Osijeka prijavljena četiri slučaja sumnje u trovanje pasa pri čemu su dva psa uginula. Inače, prosječno na mjesečnoj razini na području Osijeka bilježi se sedam slučajeva trovanja pasa, javlja Jutarnji.

Prosvjed u Osijeku zbog trovanja životinja, prosvjednici bili i na razgovoru u policiji

Facebook Komentari