Oporba predala zahtjev za opoziv Martine Dalić, evo što Grmoja kaže o tome i o prijevremenim izborima

Zasjedanje su zastupnici i danas započeli zahtjevima za stankama. Tijekom stanke, N1 je razgovarao s Mostovim Nikolom Grmojom.

Oporba je predala zahtjev za opoziv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, Martine Dalić, piše N1.

Nikola Grmoja iz Mosta kazao je za N1 da će ‘najvjerojatnije danas u proceduru poslati zahtjev za opozivom Martine Dalić. Podržala nas je cijela oporba osim Neovisnih za Hrvatsku’, kazao je najavivši da će i oni glasati za opoziv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade.

Koliko je realno da premijer raspiše prijevremene izbore, o čemu pišu mediji?

‘On je u nezgodnoj situaciji, ima nezadovoljnika u stranci kojih bi se trebao riješiti. Ima različitih struja, i sad su se svi ujedinili oko istoga cilja – svima je meta Andrej Plenković’.

Tjednik koji je skinuo glavu Karamarku sada tvrdi: Plenković čisti vrh HDZ-a i sprema izvanredne izbore još ovog ljeta

Izmjene zakona o obrani i službi u oružanim snagama

Saborski zastupnici radni tjedan, posljednji prije uskrsne stanke, započinju raspravom o planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a te izmjenama zakona iz resora obrane, a za ujutro je najavljena i sjednica Odbora za Ustav nakon koje bi se konačno trebalo znati jesu li vladajući i oporba postigli dogovor.

Izmjenama zakona o obrani te službi u oružanim snagama cilj je povećanje funkcionalnosti i spremnosti Hrvatske vojske i podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika, časnika, službenika i namještenika.

Zakonom o obrani dodatno se uređuje definiranje pojmova te predlaže da se za Oružane snage RH koristi i naziv Hrvatska vojska, a da se naziv Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana promijeni u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Izmjenama Zakona o obrani jasnije se definiraju prava i obveze pričuvnog sastava, što bi trebalo omogućiti proširenje personalne baze za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava Oružanih snaga te osigurati veću operativnost u provedbi zadaća utvrđenih zakonom i strateškim dokumentima.

Izmijeni li se Zakon o službi u OSRH vratit će se plaćanje rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te će se uvesti posebne naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s onim EU-a za tekuću godinu predviđa donošenje, izmjene ili dopune ukupno 59 zakona kojima se u hrvatsku legislativu preuzima nova pravna stečevina Unije, čime Hrvatska mijenja svoje zakonodavstvo paralelno s drugim zemljama članicama.

Stanke u saboru, Puh: Neviđene količine govora mržnje u javnom prostoru oko Istanbulske konvencije

Facebook Komentari