Mađarska odlučna u obrani svojih protumigrantskih stajališta pred UN-ovim povjerenstvom

Ad

Mađarska je jučer pred UN-om branila svoja protuimigrantska stajališta, rekavši da je odlučna sačuvati homogeno, kršćansko društvo.

UN-ovo povjerenstvo za građanska i politička prava, koje se sastoji od neovisnih stručnjaka, počelo je dvodnevnu raspravu o Mađarskoj, manje od tri tjedna od parlamentarnih izbora.

Premijer mađarske, Viktor Mihály Orbán rekao je na skupu prošlog četvrtka da se birači moraju boriti protiv “vanjskih snaga i međunarodnih sila” koje njihovoj zemlji žele natovariti masovnu migraciju.

“Mi Mađari živjeli smo prošlih tisću godina u kršćanskom društvu, integriranom i homogenom društvu. To nam je neprocjenjivo i zato na tome ustrajemo”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

“Kao prvo, Vlada je uvjerena u to da mađarski narod ima pravo živjeti u sigurnosti, bez straha od terorističkih zločina”, rekao je pred povjerenstvom mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó .

Mađarska je 2015. godine imala “tužno iskustvo” kada je kroz nju prošlo oko četiri stotine tisuća migranata na putu u zapadnu Europu “ignorirajući sva pravila”, dodao je.

Mađarska je odgovorila dizanjem ograde i odbacivanjem prijedloga EU-a da se migranti prema određenim kvotama rasporede po zemljama članicama. Većina migranata bili su muslimani koji su bježali pred sukobima i siromaštvom na Bliskom istoku.

Mađarska je odgovorila dizanjem ograde, korištenjem specijalno obučenih policijskih pasa i odbacivanjem prijedloga EU-a da se migranti prema određenim kvotama rasporede po zemljama članicama.

“Mađarska vlada nije primala ilegalne migrante niti će to činiti u budućnosti”, istaknuo je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, prenosi mađarska novinska agencija Magyar Távirati Iroda (MTI).

“Mi Mađari živjeli smo prošlih tisću godina u kršćanskom društvu, integriranom i homogenom društvu. To nam je neprocjenjivo i zato na tome ustrajemo”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

Naglasio je i to kako su nevladine organizacije koje lobiraju za više tolerancije prema migrantima nisu izabrane i ne predstavljaju mađarski narod. (Theo Ljubić, MTI)

Facebook Komentari