Zapadne zemlje, osim Hrvatske i Japana suzdržane u čestitki ruskom predsjedniku Putinu na njegovu reizboru

Vladimir Vladimirovič Putin je na konferenciji za tisak u Ankari također rekao da je iznenađen brzinom, kako je rekao, proturuske kampanje pokrenute optužbama Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske da Moskva stoji iza napada nervnim otrovom sovjetske proizvodnje - Novičok na Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju Skripal 4. ožujka ove godine

Tradicionalni saveznici Ruske Federacije čestitali su danas Vladimiru Vladimiroviču Putinu na reizboru za predsjednika, a industrijski najrazvijenije zemlje Zapada suzdržane su u čestitkama, s iznimkom Japana. Službeni je Stockoholm, pak, ocijenio da su izbori u Ruskoj Federaciji bili namješteni.

Japanski premijer Shinzō Abe telefonirao je ruskom predsjedniku Vladimiru Vladimiroviču Putinu kako bi mu čestitao i potvrdio da je spreman raditi s njime na projektu denuklearizacije sjeverne DNR Koreje.

Suprotno od drugih čelnika industrijski najrazvijenih država Europe i Sjeverne Amerike koje su pogoršale odnose s Ruskom Federacijom, japanski premijer Shinzō Abe održava srdačne veze s Vladimirom Vladimirovičem Putinom i traži rusku potporu u stajalištu prema DNR Koreji, kao i glede povrata japanskih otoka koje je Rusija okupirala od kraja Drugog svjetskog rata

“Premijer Abe nazvao je Putina kako bi mu čestitao. Obojica čelnika suglasila se da će nastaviti tijesno surađivati na projektu denuklearizacije DNR Koreje dok teku pripreme za summite između dviju Koreja odnosno između sjeverne DNR Koreje i južne Republike Koreje”, navodi se u u priopćenju japanskog ministarstva vanjskih poslova.

Suprotno od drugih čelnika industrijski najrazvijenih država Europe i Sjeverne Amerike koje su pogoršale odnose s Ruskom Federacijom, japanski premijer Shinzō Abe održava srdačne veze s Vladimirom Vladimirovičem Putinom i traži rusku potporu u stajalištu prema DNR Koreji, kao i glede povrata japanskih otoka koje je Rusija okupirala od kraja Drugog svjetskog rata.

Zapad zasad suzdržan, Republika Hrvatska čestitala

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel sprema se čestitati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na reizboru i tom prigodom spomenuti pitanjima u kojima se ne slažu, izjavio je u ponedjeljak njezin glasnogovornik.

“Vrlo skoro će mu napisati telegram te mislim da će prirodno pri čestitanju biti riječ o izazovima njemačko-ruskih odnosa”, rekao je Steffen Rüdiger Seibertt.

“Vrlo skoro će mu napisati telegram te mislim da će prirodno pri čestitanju biti riječ o izazovima njemačko-ruskih odnosa. Razilazimo se u mišljenju s Rusijom i kritiziramo povremeno vrlo jasno i precizno politiku Rusije, primjerice vezano uz Ukrajinu i Siriju”, rekao je Steffen Rüdiger Seibert. i naglasio važnost “neprekidanja dijaloga s čelnicima ruske države”.

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Elisabeth Wallström danas je oštro osudila ruske predsjedničke izbore kao namještene.

“Već sam rekla ranije da su u mnogo aspekata izbori bili limitirani i da je rezultat očekivan”, rekla je Margot Elisabeth Wallström novinarima u Bruxellesu, kako je prenio švedski radio.

“Ozbiljno (budi zabrinutost) to što oporba nije mogla potpuno raditi i što su mediji kontrolirani. To je na ovim izborima bilo očito”, rekla je ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske, Margot Elisabeth Wallström.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske objavilo je da će rezultat ruskih izbora komentirati nakon što svoju ocjenu iznese Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) koja je imala svoju promatarčku misiju u Ruskoj Federaciji.

“Ozbiljno (budi zabrinutost) to što oporba nije mogla potpuno raditi i što su mediji kontrolirani. To je na ovim izborima bilo očito”, rekla je ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske, Margot Elisabeth Wallström.

“Pričekat ćemo njihovu ocjenu prije nego što komentiramo”, reako je glasnogovornik premijerke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Therese Mary May.

Nešto poslije oglasio se OESS ocjenom da je ruskim predsjedničkim izborima koji su, općenito gledajući bili korektni, “nedostajalo istinske konkurencije”.

“Izbor bez istinske konkurencije ne predstavlja stvaran izbor”, rekao je na konferenciji za novinare voditelj OESS-ova Odjela za demokratske institucije i ljudska prava, Michael Georg Link.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kiarović čestitala je danas Vladimiru Vladimiroviču Putinu na pobjedi. Kolinda Grabar-Kitarović prošle je godine bila u službenom posjetu Ruskoj Federaciji. “Izražavam nadu kako će se Vaš uzvratni posjet Republici Hrvatskoj moći ostvariti u skoroj budućnosti”, kazala je hrvatska predsjednica u čestitki i dodala da za razvoj odnosa dviju država postoje dobri uvjeti i perspektiva.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kiarović čestitala je danas Vladimiru Vladimiroviču Putinu na pobjedi. Kolinda Grabar-Kitarović prošle je godine bila u službenom posjetu Ruskoj Federaciji. “Izražavam nadu kako će se Vaš uzvratni posjet Republici Hrvatskoj moći ostvariti u skoroj budućnosti”, kazala je hrvatska predsjednica u čestitki i dodala da za razvoj odnosa dviju država postoje dobri uvjeti i perspektiva.

Britanska mreža BBC i francuska novinska agencija France Presse objavile su netom prije čestitke od strane hrvatske predsjednice da ruskom predsjedniku do tada još nije stigla nijedna čestitka sa Zapada.

Vladimiru Vladimiroviču Putinu su čestitali predsjednici NR Kine, Kazahstana, Islamske Republike Irana, Bjelorusije, Kube, Bolivije, Venezuele, Srbije, Uzbekistana i Egipta.

Iz Francuske je Putinu čestitala stranka krajnje desnice Nacionalna fronta. “Treba prestati gledati Rusiju kao protivnika i treba nastaviti dijalog s neophodnim saveznikom u ratu protiv terorizma”, navodi FN (Nacionalna Fronta) u svojoj čestitki.

Iz američke Bijele kuće također još nije upućena čestitka Vladimiru Vladimiroviu Putinu.

(Theo Ljubić, BBC, France Presse)

Facebook Komentari