Jarak iz Jasenovca: Vodostaj raste, ali ovdje je puno veći problem što nasip puca na nekoliko mjesta

U Hrvatskoj i dalje traje borba s poplavama. Vodostaj rijeke Save u Jasenovcu oborio je rekord iz 1970. godine.

Najvažnije informacije u ovom trenutku:

– Hrvatska se i dalje bori s poplavama, a najkritičnije je na području Jasenovca, gdje je vodostaj Save oborio rekord iz 1970. godine.

– Stanovništvu na ugroženom području pomažu vojska, pripadnici GSS-a i ostalih službi.

– Župan sisačko-moslavački rekao je da je situacija pod kontrolom, ali i da su nasipi natopljeni vodom i postoji mogućnost da dođe do probijanja, zbog čega su na terenu i ronioci kako bi zaštitili dio nasipa.

– U Jasenovcu je održan krizni stožer na kojem su sudjelovali premijer Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić i šef Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

– Nedaleko od Jasenovca, u Uštici, angažirani su i ronioci za sanaciju ceste koja je napukla i tako stvorila problem za nasip.

– Izvanredne mjere na snazi su i u Kosinjskoj dolini, dok je karlovačko područje obranjeno od poplava i u tom dijelu zemlje vodostaji padaju.

Na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića, za danas u 20:00 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na temu obrane od poplava te praćenja razvoja situacije i poduzimanja odgovarajućih mjera.

Repoter Domagoj Mikić javio se iz mjesta Tanac gdje ronioci HGSS-a rade na zaštiti nasipa.

U Tancu se naime odronila cesta, a ronioci postavljaju foliju kako bi spriječili daljnje prodiraranje vode da ne zaprijeti selu.

Ronioci rade u nemogućim uvjetima jer je vidljivost izuzetno loša.

Na području Uštice strahuje se za nasip. Situaciju na tom području prati Andrija Jarak.

“Raste vodostaj, ne toliko dramatično, ali puno je veći problem to što puca nasip na nekoliko mjesta. Nasip nije u najboljem stanju. 350 metara je dosad izgrađeno, grade hitno drugih 300 metara. Vojska to sve ojačava i to je ključni problem. 918 centimetara je vodostaj, 930 je prognoza, a nasip može izdržati 950 centimetara. Svi se nadaju da neće prestići tih famoznih 20 centimetara jer to ne bi bilo dobro. Pristižu nove snage i vojske i GSS-a koji pokušavaju dodatno ojačati nasip. Premijera koji je bio ovdje izvijestili su da motre cijelu situaciju, nekoliko dronova je u zraku ako pukne nasip da se može promptno reagirati”, izvijestio je za Vijesti Nove TV u 14 sati Andrija Jarak.

“Prije nekoliko minuta stigli su ronioci koji postavljaju specijalna platna kojima bi pokušali učvrstiti nasipe, ali i kojima bi pokušali spriječiti daljnje puknuće prometnice što najviše zabrinjava jer je to jasan znak, pokazatelj da podvodne vode odnekud nadiru i da se zbog toga dižu te prometnice. Nije ugodna situacija, ali nije ni dramatična. Najvažnije je da nasipi izdrže. Ono što zasigurno nije dobro je vremenska prognoza. No, zasad je situacija koliko toliko pod kontrolom”, izvijestio je Jarak.

– Nakon sastanka Kriznog stožera u Jasenovcu premijer Plenković stigao je i u Uštice kod Jasenovca gdje je pukla cesta i strahuje se za nasip.

“Nakon sastanka Stožera za obranu od poplava u Jasenovcu razgovarali smo sa svim službama koje su nadležne za osiguravanje nasipa. Vodostaj Save je najveći u zadnjih 48 godina, za sada aktivnim angažmanom Hrvatskih voda, vojske, policije i drugih službi je stanje pod kontrolom. Lonjsko Polje služi kao svojevrsni rezervoar na koji se pokušava preusmjeriti što veća količina vode. Zahvaljujem svima na požrtvovnosti. Ovo pokazuje da je sustav obrane podignut na visoku razinu”, rekao je Plenković i dodao da će se s ovakvim angažmanom i nastaviti te zahvalio svima koji su poduzeli sve što je u njihovoj mogućnosti.

Na pitanje hoće li Vlada nastaviti s ulaganjima i koji su konkretni planovi, rekao je da “naravno da hoće”, kao i da se radi o “procesu koji se radi generacijama”, javlja dnevnik.hr.

Facebook Komentari