Boris Johnson: Raspolažemo dokazima da je Rusija u zadnjih 10 godina proizvela nervne agense zbog izazivanja ubojstava i stvorila je zalihe agensa Novičok

“Bojim se da će se sirijski rat nastaviti na taj užasan, bijedan način. No svijet je pokazao da mu je dosta korištenja kemijskog oružja”, rekao je Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

Međunarodni stručnjaci trebaju danas doputovati u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske gdje će ispitati tvar iskorištenu za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog tajnog agenta Sergeja Skripala, za što je Vladimir Vladimirovič Putin, pobjednik jučerašnjih predsjedničkih izbora u Rusiji, odlučno otklonio svaku odgovornost.

Stručnjacima Organizacije za zabranu kemijskog oružja trebaju se predati uzorci tvari koja je 4. ožujka iskorištena protiv obavještajca Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, a uzorci će se “analizirati u najuglednijim međunarodnim laboratorijima”, rekao je jučer ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

“Da netko može pomisliti kako bi si netko u Rusiji dopustio takve stvari prije izbora i Svjetskog nogometnog prvenstva, to je apsurdno, to je velika besmislica”, rekao je Vladimir Vladimirovič Putin novinarima nakon pobjede na predsjedničkim izborima

Rezultati te analize bit će poznati “za dva tjedna”

Britanski ministar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson je također pred britanskim i svjetskim medijima izjavio kako službeni London raspolaže “dokazima da je Rusija u zadnjih deset godina ne samo htjela proizvesti nervne agense radi ubojstva, nego je i stvorila zalihe agensa novičoka”, koji je, tvrde britanske vlasti, korišten u trovanju Sergeja Skripala.

Ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin koji je u nedjelju u Moskvi ponovo izabran na šestogodišnji mandat u Kremlju odlučno je jučer navečer odbio te optužbe nazivajući ih “velikom besmislicom”.

“Da netko može pomisliti kako bi si netko u Rusiji dopustio takve stvari prije izbora i Svjetskog nogometnog prvenstva, to je apsurdno, to je velika besmislica”, rekao je Vladimir Vladimirovič Putin novinarima nakon pobjede na predsjedničkim izborima.

“To je jednostavno nezamislivo”, dodao je u prvoj javnoj reakciji na optužbe Londona, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske bi moglo donijeti dodatne sankcije, obznanio je ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Alexander Boris de Pfeffel Johnson. koji u ponedjeljak u Bruxellesu treba sudjelovati na sastanku s europskim kolegama i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom

Afera je ovih dana poprimila značajke sukoba i novog hladnog rata između Istoka i Zapada.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske bi moglo donijeti dodatne sankcije, obznanio je ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Alexander Boris de Pfeffel Johnson. koji u ponedjeljak u Bruxellesu treba sudjelovati na sastanku s europskim kolegama i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenosi britanski REUTERS.

Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Vladimirovič Putin je također pred ruskim medijima u Moskvi izjavio kako je Ruska Federacija “spremna sudjelovati u nužnim istragama”. “Za to mora biti zainteresirana i druga strana (Britanci). Zasad to ne vidimo”, rekao je ruski predsjednik.

(Theo Ljubić, RIA Novosti, REUTERS)

 

Facebook Komentari