I stručnjaci ukazuju na diskriminaciju umirovljenika, treba li i to riješiti neka europska konvencija?

Dok se užurbano brusi nova mirovinska reforma, trenutačni zakon diskriminira sve umirovljenike koji će mirovinu po sili zakona obavezno primati iz štednje u dva mirovinska stupa. Oni će imati manju mirovinu od umirovljenika koji su imali pravo birati i ostali samo u prvom stupu. Diskriminaciju i manju mirovinu prve će osjetiti žene koje već sada odlaze u prijevremenu mirovinu.

Buduće umirovljenike, rođene nakon 1961. godine, zakon je prisilio da prijeđu na dva mirovinska stupa, a na kraju će, po zakonu, imati manju mirovinu nego da su ostali samo u prvom stupu.

Za vodećeg mirovinskog stručnjaka Danijela Nestića s Ekonomskog instituta Zagreb, to je diskriminacija. “Takvo rješenje smatram duboko nepravednim jer ne vidim logiku ni opravdanje da se takvo što događa”, kaže Nestić.

Problem je što umirovljenici iz prvog stupa imaju pravo na dodatak na mirovinu od 27 posto. Svi koji su prisilno u oba stupa dodatak nemaju nego će im se samo zbrojiti novac iz prvog i drugog stupa. Prema Nestićevu izračunu mirovina će im biti barem 500 kuna manja.

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, obećava da će reforma riješiti i taj problem. “Prvi cilj je osigurati održivost mirovina. Drugi cilj je povećati mirovine i osigurati adekvatnost mirovina. 27 posto je rješenje upravo u smjeru adekvatnosti gdje ćemo, napominjem, cjelovito riješiti 27 posto”, kaže Pavić.

Iz SDP-a su predložili da se svima da 27 posto dodatka na prvi stup. Problem je bio i na stolu njihove Vlade, ali kažu da to nisu stigli riješiti u svom mandatu iako su imali namjeru.

“Obzirom da su došli izbori taj prijedlog zakona nije došao u saborsku proceduru. Dvije vlade do sada ga nisu htjele dati u saborsku proceduru. Mi smo ga dali, ali na žalost saborska većina ga je odbila”, kaže Mirando Mrsić, SDP-ov saborski zastupnik.

Resorni ministar ističe da imaju još nekoliko drugačijih modela kako riješiti taj problem. Dok se traži model manju mirovinu na računima će prvi osjetiti svi koji već sad odlaze u prijevremenu mirovinu, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari