Drastična promjena vremena, upozorenja na najviše, bit će kao u normalnom prosincu

Pred nama je dosta intenzivna promjena vremena. Razlog je ciklona koja se premješta preko Jadrana i nastavit će dalje na sjeveroistok.

U takvim okolnostima s juga nam pritječe vlažan zrak, dok sa sjevera i sjeveroistoka Europe pritječe onaj hladan.

Iako je u dijelu zemlje već zapuhao vjetar sjevernog smjera, tek će jačati, u nastavku dana, osobito bura pod Velebitom, dok na južnom i dijelu srednjeg Jadrana puše olujno jugo i stvara probleme u pomorskom prometu.
Upravo su vjetroviti uvjeti razlog aktiviranog Meteoalarma, sustava koji upozorava na ekstremne vremenske prilike, u ovom slučaju, olujni vjetar, lokalno obilniju oborinu, moguće nevere, na moru, koje mogu rezultirati i poplavljivanjem obalnih područja.
Osim na obali, poplave su izgledne i drugdje, kako će obilno kišiti, i kiša će prelaziti u snijeg, u nastavku dana, sve više. U gorju je pritom najizglednije formiranje snježnog pokrivača, visokog 20-ak cm.

Iz proljeća ćemo, dakle, u svega nekoliko sati, uskočiti natrag u zimu, koja bi, kako se čini, mogla i potrajati. Naime, i u novom tjednu padat će snijeg, i temperature će biti vrlo niske, primjerenije prosincu, nego ožujku, prenosi N1.

Facebook Komentari