Britanska premijerka May: Ruska država je kriva za pokušaj ubojstva dviju osoba na britanskom tlu

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine. U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May ocijenila je danas kako mjere odmazde koje je poduzela Moskva, odlukom o protjerivanju dvadeset i tri britanska diplomata, ne mijenjaju činjenično stanje niti rusku krivicu u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Ruski odgovor ne mijenja činjenično stanje: pokušaj ubojstva dviju osoba na britanskom tlu, za koji nema drugog zaključka nego onog o krivici ruske države”, rekla je britanska premijerka Theresa Mary May u govoru na kongresu Konzervativne stranke u Londonu, prenosi britanski Reuters.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg isto je tako Ruskoj Federaciji poručio da podcjenjuje taj savez. “Apsolutno sam siguran da je Rusija podcjenila odlučnost i jedinstvo NATO saveznika kad smo proveli mnogobrojne sankcije tijekom posljednjih godina”, poručio je Stoltenber i time možda najavio još oštrije predstojeće sankcije protiv Ruske Federacije

Službena Moskva je danas objavila odluku o izgonu dvadeset i tri britanska diplomata i o zabrani rada British Councila u Ruskoj Federaciji. Te su mjere odgovor na “provokativne akcije” i na “neutemeljene optužbe u vezi s događajima 4. ožujka u Salisburyju” koje je iznio London, stajalište je Ruske Federacije.

“Nećemo tolerirati prijetnje životima britanskih građana ili drugih na britanskom tlu od strane ruske vlade. Ohrabruje nas snažna potpora koju smo dobili od naših prijatelja i saveznika širom svijeta”, rekla je britanska premijerka Theresa Mary May, a prenosi britanski BBC.

Bivši ruski obavještajac Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u “kritičnom” stanju a britanski policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti, navodi službeni London.

Službeni London je objavio da je njihov trenutačni prioritet pobrinuti se za britansko osoblje u Ruskoj Federaciji nakon odluke Moskve. “Naš današnji prioritet je pobrinuti se za naše osoblje u Rusiji i pomoći onima koji će se vratiti u Ujeinjeno kraljevstvo”, objavio je britanski Foreign and Commonwealth Office u svom današnjem službenom priopćenju.

Dodao je da je London očekivao takav odgovor Moskve, te da će se Vijeće za nacionalnu sigurnost sastati početkom idućeg tjedna kako bi razmotrilo daljnje korake.

Članovi hitnih službi Ujedinjenog Kraljevstva u specijalnim zelenim ABK odijelima rade na terenu iznad klupa gdje su muškarac i žena Boris i Julija Skripal, op.a.) pronađeni 4. ožujka ove godine u kritičnom stanju u trgovačkom centru The Maltings u Salisburyu

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske optužuje Rusku Federaciju za napad vojnim nervnim otrovom sovjetske proizvodnje. Bivši ruski obavještajac Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u “kritičnom” stanju a britanski policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti, navodi službeni London.

Službena Moskva od početka niječe da je naručila taj napad nervnim agensom poznatim pod nazivom “Novičok” koji je Rusija, tvrdi jedan od njegovih tvoraca koji danas živi u Sjedinjenim Državama, izradila u vrijeme Sovjetskog Saveza i koji je samo Rusija kadra proizvesti.

“Nećemo tolerirati prijetnje životima britanskih građana ili drugih na britanskom tlu od strane ruske vlade. Ohrabruje nas snažna potpora koju smo dobili od naših prijatelja i saveznika širom svijeta”, rekla je britanska premijerka Theresa Mary May

Podrške Britancima stižu i iz Europske unije, i iz SAD-a, koji su prije dva dana od Rusije zajednički zatražili da objasni napad. Ruska Federacija je odbila objasniti kako je supertajni nervni otrov koji je razvila njihova vojska iskorišten za pokušaj ubojstva Skripalovih.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg isto je tako Ruskoj Federaciji poručio da podcjenjuje taj savez. “Apsolutno sam siguran da je Rusija podcjenila odlučnost i jedinstvo NATO saveznika kad smo proveli mnogobrojne sankcije tijekom posljednjih godina”, poručio je Stoltenber i time možda najavio još oštrije predstojeće sankcije protiv Ruske Federacije, a koje bi Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Europska unija možda mogle uskoro provesti. (Theo Ljubić, BBC, Reuters)

Share This Article