HGK: Nove poslovne mogućnosti za suradnju sa Čileom

„U Republici Čile živi oko 200.000 Hrvata koji su već generacijama priznati i uvaženi građani ove zemlje i predstavljaju stup čileanske zajednice. U tom smislu, jako mi je drago što mogu istaknuti uspješan primjer čileanskog ulaganja u Hrvatsku i to ono grupe Lukšić koja je danas jedan od najvećih ulagača u hrvatski turizam. Na žalost, to je rijedak primjer naše gospodarske suradnje. U ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske sa svijetom u 2016. Čile sudjeluje sa samo 0,01%, a robna razmjena između RH i Republike Čile iznosila je 3.2 milijuna USD, dok je u prvih 11 mjeseci 2017. bila 2,9 milijuna USD,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović povodom Čileansko-hrvatskoga gospodarskog foruma, održanoga jučer u Čileu u sklopu posjeta predsjednice Republike Hrvatske Južnoj Americi.

„Siguran sam da je današnji forum pravi korak prema uspostavi dobrih odnosa za daljnje unaprjeđenje suradnje između naših zemalja. Nadam se da će ovaj posjet stvoriti neke nove poslovne prilike te da će naši dobri politički i prijateljski odnosi rezultirati konkretnom poslovnom suradnjom,“ rekao je Burilović.

„Hrvati u Čileu imaju važnu ulogu zbog njihovog doprinosa čileanskom gospodarstvu. Unatoč skromnoj gospodarskoj razmjeni između Hrvatske i Čilea vjerujemo da postoji puno potencijala između naše dvije zemlje te se nadamo da će ovaj forum doprinijeti boljem razumijevanju mogućnosti unaprjeđenja naših gospodarskih odnosa te da je ovo prvi korak prema stvaranju novih poslovnih mogućnosti,“ rekao je prvi potpredsjednik Gospodarske komore Santiaga Dionisio de la Cerda.

„Današnji gospodarski forum izvrsna je prilika za razmjenu ideja i uspostavu veza koje mogu dodatno produbiti naše gospodarske odnose. U tome imate potporu hrvatske države, ali i Republike Čile čiji dužnosnici neumorno poduzimaju napore kako bismo pospješili naše odnose. Uvjerena sam stoga kako će prijateljstvo Hrvatske i Čilea jačati, a naša suradnja dati konkretne rezultate, na korist naših država i naroda,“ rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ističući pritom vojnu industriju, brodogradnju, bilateralnu trgovinu, informacijske tehnologije i turizam kao područja buduće suradnji dviju zemalja.

HGK je u sklopu posjete Čileu potpisala i Sporazum o suradnji s Čileansko-hrvatskom gospodarskom komorom. „Iznimno je važno da kompanije koje žele internacionalizirati svoje poslovanje imaju polaznu točku za taj proces, a to su upravo gospodarske komore koje poznaju lokalno tržište i način poslovanja na njemu“, kazao je Burilović prilikom potpisivanja Sporazuma s predsjednikom Čileansko-hrvatske gospodarske komore Alexom Tudorom Bakulićem.

Facebook Komentari