Zagrebački branitelji Vukovara tvrde da Plenković obmanjuje javnost oko Istanbulske konvencije

"Naše partnerstvo u EU-u i NATO-u je vrlo kvalitetno. Uvijek govorimo da je SR Njemačka, osobito kancelarka Angela Dorothea Merkel, sidro stabilnosti europskog projekta i ekonomski motor EU-a. Hrvatska već godinama ostvaruje to partnerstvo i dalje će ga graditi" - izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara najoštrije osuđuje najavu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da će u Hrvatskom saboru predložiti ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulsku konvenciju, kažu u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

Naime, u Hrvatskoj još uvijek nije provedena kvalitetna javna rasprava o toj temi, a opravdano sumnjamo u to da predlagatelj Vlada RH, odnosno predsjednik Vlade Andrej Plenković, u javnost iznose selektivne ili netočne informacije vezane uz sadržaj Istanbulske konvencije.

Smatramo da se javnost obmanjuje najavom da će se usvojiti interpretativna izjava čija je zadatak ograditi se od rodne ideologije koju Konvencija promiče. Jer, u samoj je Istanbulskoj konvenciji navedeno kako obvezuje države potpisnice da je prihvate u cijelosti. Isto tako, kada je riječ o Konvenciji, ističemo, da nema drugog (višeg) tijela koje bi moglo korigirati Konvenciju kada se ona jednom usvoji. To pokrepljuje i rješenja Ustavnog suda (U-I-825/2001; te U-I-1583/2000, U-I-559/2001.) u kojem su izražena stajališta kako nisu nadležni ocjenjivati suglasnost međunarodnih ugovora neposredno s Ustavom.

Javnost se obmanjuje i govoreći kako se u Konvenciji ne spominje rodna ideologija, kada je to lako razvidno svakom tko pročita njen sadržaj? Štoviše, u sadržaju Konvencije, kao i u Pojašnjavajućim točkama eksplicitno se navodi kako rodni identitet može biti različit od spolnog identiteta. Smatramo da se time nameće znanstveno neutemeljena ideologija, što je neprihvatljivo. Tim više što Konvencija od država potpisnica zahtijeva da se rodna ideologija uvede rodne ideologije u vrtiće i škole, kao i u slobodne aktivnosti djece.

Ujedno izražavamo veliku zabrinutost nedostatkom tolerantnog dijaloga i javnim prozivanjem svih onih koji se ne slažu sadržajem Istanbulske konvencije. Zgranuti smo pokušajima da se protivnike ratificiranja Istanbulske konvencije stigmatizira kao one koji brane nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Stoga pozivamo i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da zaustavi širenje mržnje prema onima u čije se vrijednosti ne uklapa sadržaj Istanbulske konvencije, te da omogući pluralizam dijaloga i pravo na slobodno izražavanje mišljenja.

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara, kao i dosad, najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, posebice nasilja nad ženama. Inzistiramo na tome da se borbi protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama pristupi odgovorno i ozbiljno kako bi se, bez nepotrebnog uplitanja ideologije i skretanja s biti problema, kako bi se nasilje spriječilo i što kvalitetnije zaštitilo žrtve nasilja.

Predsjednik
Zvonko Čurković

Pročitala sam Konvenciju: Ako je cilj Konvencije zaštita žena od nasilja, čemu odredbe koje ulaze na sklizak teren ideologije?!

Facebook Komentari