VIDEO Obećanje Vlade za stanovnike Hrvatske Kostajnice: Osigurat ćemo tim ljudima krov nad glavom, bit će sigurno zbrinuti

Vlada je dala obećanje stanovnicima Hrvatske Kostajnice kojima su kuće uništene u klizištu da će im izgraditi nove. U kojem vremenskom roku ne zna se.

Premijer Andrej Plenković najprije se osvrnuo na aktualne događaje, prije svega na poplave.

“Suočeni smo s novim elementarnim nepogodama. Otapa se snijeg, osobito su pogođene Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija. Box-barijerama je postignut učinak, obranjen je veliki broj kuća i zahvaljujem na naporima koji su učinjeni. Bili smo u Kostajnici kako bismo vidjeli kakva je situacija s vodostajem Une. Za vrijeme našeg boravka dogodilo se veliko klizište koje je odnijelo 10-ak kuća, a dvadesetak ljudi je u nekoliko sekundi ostalo bez svega. Angažman lokalnih vlasti i države slijedi. Obitelji su dobile novčanu potporu od Ministarstva socijale, Vlada će koordinirati sve napore da se pomogne ljudima”, rekao je Plenković i obećao da će “Vlada će stambeno zbrinuti stanovnike na teret državnog proračuna.”

Nije, međutim, rekao u kojem roku niti s kojim iznosom sredstava, samo da prvo treba vidjeti mogu li se kuće uopće izgraditi na istom mjestu.

“Napravili smo analizu, inspektori su izašli na teren i utvrdili činjenično stanje. Želimo pomoći tim ljudima da ne ostanu zaboravljeni. Osiguravamo im kvalitetni krov nad glavom i bit će sigurno zbrinuti”, rekao je potpredsjednik vlade Predrag Štromar.

Odluka Vlade o stambenom zbrinjavanju odnosi se na sve s područja Hrvatske Kostajnice i drugih područja kojima su domovi uništeni u klizištima.

U odronu zemlje u utorak u Hrvatskoj Kostajnici potpuno ili djelomično stradalo je 12 obiteljskih kuća, a ljudskih žrtava srećom nije bilo.

Odobreno 4,3 milijuna kuna za skupe lijekove

Za liječenje djece oboljele od visokorizičnog neuroblastoma, koje je započeto u 2017.godini, a nastavljeno u 2018. Klinici za dječje bolesti Zagreb u 2018. godini osigurat će se sredstva u iznosu od 4,3 milijuna kuna za nabavu lijekova Dinutuximab beta Apeiron i Proleukin.

Premijer Plenković je također podsjetio kako je s farmaceutskom tvrtkom La Roche dogovoreno kako će 23 djece koja boluju od tipa 1, 2 i 3 spinalne atrofije biti uključeno u njihovu studiju za novi lijek, pod vodstvom KBC-a Rebro, a kroz mjesec dana sve procedure bi trebale biti gotove.

“Vlada se angažirala i na razne načine i zahvaljujem ovoj kompaniji na uvrštavanje Hrvatske u studiju”, poručio je Plenković, prenosi dnevnik.he.

Facebook Komentari