Profesor s Građevinskog fakulteta Arbanas: Nema više gradnje na klizištu u Hrvatskoj Kostajnici

Stanje u Hrvatskoj Kostajnici još uvijek je kritično. Zemlja se i dalje miče i stanovnici su u pripravnosti zbog opasnosti od novih odrona. Gost Studija 4 bio je profesor s Građevinskog fakulteta u Rijeci Željko Arbanas.

Radi se o neuobičajeno velikom klizištu za Hrvatsku. Uzrok pokretanja tog klizišta je dvojak. Jedan je podizanje razine vode u rijeci Uni što je imalo utjecaja na podizanje podzemne vode u okolnom tlu. Podizanje vode u vodotoku ne izaziva samo podizanje vode isključivo unutar vodotoka nego i na širem području unutar tla. A drugo je naglo otapanje snijega, rekao je Arbanas.

Dodao je da se tlo sasvim drugačije ponaša kada u tlu postoji visoka razina podzemnih voda, jer dolazi do pada čvrstoće i uslijed toga dolazi do razvoja klizišta. Na ovom klizištu će biti daljnjih pomaka, pitanje je koliko velikih, ali ono se neće tako brzo umiriti. Sigurno je da će sniženje vode u rijeci Uni, a isto tako i u okolnom tlu, što će se događati relativno polako, sigurno utjecati na stabilnost toga, istaknuo je.

Klizište je jako velik, prema nekim procjenama, pokrenuto je oko milijun do milijundvijesto tisuća kubika. Sigurno da taj teren, klizište, više ne može postati građevinsko područje i ne treba graditi na tom području. Trebat će ga sanirati u smislu da ga treba privesti nekoj drugoj namjeni. Urediti odvodnju površinskih, podzemnih voda, zazeleniti ga. Ako ga ostavimo ovakvim, možemo očekivati da će svake godine na proljeće kad dođe do topljenja snjijega, povišenja razine vode u rijeci Uni, nastati novi pokreti, rekao je profesor s Građevinskog fakulteta u Rijeci.

Share This Article