Peruško vraća Sberbank za stol; koncern Agrokor procijenili na 1,75 do 3,8 milijardi eura

Foto: N1

Potpisivanje sporazuma sa Sberbankom može se očekivati sljedeći tjedan, rekao je u četvrtak izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško, nakon sastanka sa dobavljačima Agrokora.

Na upit novinara nakon sastanka ima li novih pomaka u razgovorima s predstavnicima Sberbanka, Peruško je kazao da pomaka ima, da načelni dogovor već postoji te da se potpisivanje sporazuma može očekivati sljedeći tjedan.

Ruski Sberbank najveći je vjerovnik Agrokora, s potraživanjima od otprilike milijardu eura.

Isto tako, Peruško je istaknuo da su, kada je riječ o nagodbi, financijskim investitorima i cjelokupnom procesu, dobavljači jako bitni.

“Unutar ovog procesa (izvanredne uprave) tokom godine dana dobavljači su bili jedini vjerovnici samog procesa koji su dobili isplate i bitno je svima unutar cijelog sustava da se o dobavljačima pobrine na pravi način, kako bi oni mogli i dalje funkcionirati unutar tog sustava. S tim porukama ulazimo i u drugu etapu sljedeći tjedan i vjerujemo da ćemo onda moći, kako je i planirano, dovršiti sam okvir nagodbe”, naglasio je Peruško.

Vidaković je izvijestila da je danas bio širi skup dobavljača koji su informirani o svim važnijim stvarima u procesu izvanredne uprave, a održana je i prezentacija o prošlotjednom sastanku članova Privremenog vjerovničkog vijeća te nove izvanredne uprave u Zadru.

“Sada ćemo u nastavku razgovarati o onome što je pred nama, a to je drugi tjedan, odnosno pokušaj završetka nagodbe”, rekla je Vidaković.

Na pitanje novinara kako je zadovoljna nagodbom, ustvrdila je da je unutar očekivanog, no da može i bolje. “Rekla bih da uvijek može bolje, ali u zadanim okvirima, jer na kraju uvijek se moramo vratiti na 9. travnja 2017. i zapravo vidjeti što je tada bilo”, kazala je Vidaković.

Upitana o načinu rješavanja graničnog duga, odgovorila je da u ovom trenutku imaju način kako ga riješiti, no dok to tehnički nije odrađeno, do kraja ne želi s ničim unaprijed izlaziti.

Na pitanje o situaciji oko otpisa duga te je li pronađen kompromis Vidaković je kazala da je “još malo prerano za to”.

Agrokor je u srijedu objavio dva dokumenta – Vodič kroz model namirenja (Entity Priority Model, EPM) i Set sažetih informacija sukladno Pravilniku o korištenju informacija Privremenog vjerovničkog vijeća, u sklopu kojega je objavljeno da se procijenjena vrijednost kompanija sustava Agrokor koja je raspoloživa za vjerovnike tih društava kreće u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi eura.

Također, preliminarno se procjenjuje da do 530 milijuna eura tražbina nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave ne bi bilo podvrgnuto otpisu te bi bilo ponovno utvrđeno u novoj grupi nakon restrukturiranja.

Ujedno, s krajem ožujka ove godine, predviđa se da će dobavljačima biti isplaćeno preko 490 milijuna eura starog i graničnog duga, što uključuje očekivana daljnja plaćanja graničnog duga, preostala plaćanja starog duga iz alokacija skupine B te ispunjenja trgovinske tranše kredita s prednošću namirenja i refinanciranjem namijenjene dobavljačima. Od tog iznosa oko 188 milijuna eura se odnosi na plaćeni stari dug, a oko 302 milijuna eura su plaćanja graničnog duga, dio kojih je upravo u tijeku.

Riječ je o informacijama koje su bile prezentirane i stavljene na raspolaganje članovima Privremenog vjerovničkog vijeća i njihovim suradnicima, a koje se sada, sukladno Pravilniku o korištenju povjerljivih informacija, daju na uvid i svim drugim vjerovnicima kako bi u skladu s navedenim pravilnikom bili upoznati s financijskim i drugim pokazateljima koji će im pomoći u vrednovanju ključnih odredbi prijedloga plana nagodbe, piše N1.

Crni scenarij za Agrokor: Većini vjerovnika za naplatu ostaje samo 160 milijuna eura

U vjerovnicima predstavljenom dokumentu pod nazivom Smjernice za model namirenja Agrokora konzultanti su vrijednost kompanija koje čine koncern Agrokor procijenili na 1,75 do 3,8 milijardi eura, piše Večernji.

Iako je raspon velik, nije se ulazilo u procjenu kolika bi bila realna vrijednost pa se samo može špekulirati koliko će i u kojem iznosu vjerovnici naplatiti.

Najviše vjerovnika Konzumu

Prvi u red naplate dolaze razlučni vjerovnici koji su prijavili 530 milijuna eura tražbina. Budu li njihovi kolaterali pokrivali cijeli taj iznos, bit će potpuno isplaćeni.

Budu li im kolaterali manje vrijednosti od tražbine, onaj dio koji nije pokriven odlazi u grupu tražbina na kojima će biti otpisa. Idući u redu su roll-up kreditori kojima Agrokor mora vratiti 1,06 milijardi eura.

U najgorem slučaju ostalim vjerovnicima ostaje za naplatu samo 160 milijuna eura imovine, a ako se kao vrijednost imovine uzme maksimalna vrijednost, na raspolaganju je nešto više od 2,3 milijarde eura. S obzirom na 57 milijardi kuna tražbina, jasno je da će otpisi biti znatni. Najviše tražbina razlučnih vjerovnika ima Konzum, za čak 231 milijun eura. Ti vjerovnici uglavnom imaju hipoteke nad nekretninama i udjelima u tvrtkama Agrokora. Ovo je, naravno, preliminarna procjena imovine, kao i preliminarni model namirenja koji će biti podložan dogovoru vjerovnika. Zanimljivo je da bi po tom modelu Sberbank, čak i da se vrati u nagodbu, ostao bez mogućnosti naplate svojih potraživanja jer nije ni u jednoj od dvije privilegirane skupine vjerovnika. Podsjetimo, ruska banka potražuje 1,1 milijardu eura na koje ima jamstva na dionice tvrtki koja ne vrijede pa se sva takva jamstva uvrštavaju u skupinu neosiguranih vjerovnika.

U Agrokoru su prošle srijede najavili da će im trebati još tjedan dana za zaključenje sporazuma o povratku Rusa za stol, ali i dalje nema potvrde da je sporazum potpisan te da će Rusi povući tužbe kojima nastoje naplatiti svoja potraživanja u Srbiji, Sloveniji, BiH i Crnoj Gori.

Inače, najvredniji je dio imovine, po analizi AlixPartners koji su radili na procjeni, Mercator koji su procijenili na 763 milijuna do 1,5 milijardi eura, ali je pretpostavljena vrijednost koju od njega mogu imati vjerovnici unutar procesa izvanredne uprave oko 431 milijun eura. Roll-up u lipnju na naplatu Objavljena je i tablica korisnika sredstava iz roll-up kredita po kojoj je vidljivo da su posljednji dan prošle godine tvrtke iz koncerna Agrokor iskoristile oko 353 milijuna eura tog kredita.

Taj se iznos mijenja dnevno, objasnili su konzultanti, jer se tvrtke financiraju i vraćaju novac u tekuću likvidnost ovisno o potrebama. Novac iz roll-up kredita najviše je koristio Konzum koji je dobavljačima proslijedio 165 milijuna eura, dok je Tisak, koji se uključio u aranžman tek potkraj veljače, tim novcem podmirio obveze u iznosu od 26 milijuna eura. Najveći kreditori u okviru roll-upa su Knighthead Capital koji je kroz njega osigurao 197 milijuna eura, VTB banka sa 181,5 milijuna eura te Zagrebačka banka sa 180 milijuna eura. Ipak, tu su i Monarch fond koji je upisao 113,7 milijuna eura te Erste banka s gotovo 40 milijuna eura. Ti veliki kreditori trebaju biti isplaćeni početkom lipnja pa izvanredna uprava već sada dogovara model refinanciranja koji vjerojatno neće uključivati sve današnje kreditore, piše Večernji.

Facebook Komentari