Istraživači napravili listu hrane koja izaziva najveću ovisnost, ali i suprotnu listu

Ad

Scena svima dobro poznata: Kažemo si da ćemo pojesti samo jednu ili dvije kriške pizze, samo šaku chipsa, samo jedan red čokolade ili komadić sira, ali prije no što se snađemo već smo pojeli cijelu pizzu, cijelu čokoladu ili 20 dkg sira.

No, u tome nismo sami. Studija je pokazala kako pojedina vrsta hrane jednostavno izaziva veću ovisnost spram druge, piše Independent. One su sve redom izrazito masne ili slatke.

Istraživači sa Sveučilišta u Coloradu u svom su istraživanju otkrili kako prerađena hrana izaziva najsnažniju ovisnost, a posebno ovih deset:

1. Pizza
2. Čokolada
3. Grickalice
4. Keksi
5. Sladoled
6. Krumpirov chips
7. Cheeseburger
8. Gazirana pića
9. Kolači
10. Sir

Na listi jedino sir nije industrijski prerađena hrana, dok se na dužoj listi od 35 vrsti neprerađene hrane nalazi još samo slanina. Može se zaključiti kako je sva navedena hrana prepuna masnoća i može vrlo brzo podići razinu šećera u krvi.
S druge strane, hrana koja izaziva najmanju ovisnost su smeđa riža i losos, koje jednako tako sadrže najmanje prerađenih ugljikohidrata i masnoća.

Lista hrane za kojoj najmanje žudimo izgleda ovako:

1. Svježi krastavac
2. Mrkva
3. Grah (ali ne kada je u varivu)
4. Jabuke
5. Smeđa riža (bez ičega)
6. Brokula
7. Banane
8. Losos
9. Kukuruz (bez maslaca i soli)
10. Jagode

Istraživači se slažu da je ovo prvi korak ka spoznaji koja to specifična hrana izaziva ovisnost i koji je to sastojci mogu izazvati. To može pomoći u borbi s prekomjernom debljinom, liječenjem ovisnosti o određenoj vrsti hrane, ali i o alkoholu i cigaretama.
Ako želite izgubiti višak kilograma za sljedeći obrok radije izaberite losos i brokulu umjesto da se borite sami sa sobom hoćete li stati na jednom komadu pizze sa sirom, prenosi N1.

Facebook Komentari