Dramatično pismo radnika Dalekovoda: O glavi nam radi čovjek s političkim zaleđem, koji je u firmu došao prije par mjeseci!

“Ovaj novi udar na plaće rezultirao bi masovnim odlaskom radnika koji bi bio poguban za opstojnost društva. Činjenica da uprava nema nimalo sluha za ove brige baca sumnju na ciljeve takve poslovne politike. Netko tko želi nastaviti i razvijati djelatnost društva ne bi ovako poticao odlaske najboljih iskusnih radnika za male novce”, poručuju sindikalci Dalekovoda.

Radnici Dalekovod proizvodnje od utorka su u štrajku nakon neuspjelih pregovora s novoimenovanim predsjednikom Uprave Gordanom Kolakom o novom kolektivnom ugovoru i neuspjelog mirenja pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca. Štrajk će trajati do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, poručio je predsjednik Sindikata Dalekovod proizvodnje Ivica Bajlović.

Iz tog su sindikata danas javnosti uputili otvoreno pismo, koje je ujedno i apel za spas tvrtke i radnih mjesta. Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani, obraćam Vam se u ime radnika Dalekovod proizvodnje d.o.o. iz Velike Gorice i Dugog Sela, koji već treći dan štrajkaju za kolektivni ugovor kojim bi spriječili daljnju eroziju prava iz rada i očuvali egzistenciju od daljnjih udara. Dalekovod proizvodnja dio je Dalekovod grupe te svoju metaloprerađivačku djelatnost obavlja na spomenute dvije lokacije, u prostorima iznajmljenim od matice, Dalekovoda d.d. U poslovnom odnosu matice i kćeri, matica je naručitelj poslova, najmodavac, vršitelj usluge prijevoza i svih drugih usluga neophodnih za svakodnevno funkcioniranje društva. Dalekovod proizvodnja ima samo radnike i, naravno, loše poslovne rezultate proizašle iz maćehinskog odnosa matice koja bilježi značajnu dobit u poslovanju.

U takvim okolnostima, nakon godina i godina odricanja od materijalnih prava nauštrb sigurnosti radnih mjesta, radnici Dalekovod proizvodnje odlučili su ustrajati u traženju poboljšanja i odbijanju prijedloga novoimenovane uprave na čelu s Gordanom Kolakom da se radnička primanja umanje čak i do 20 posto. U Sindikatu proizvodnje Dalekovod držimo da bi ovaj novi udar na plaće rezultirao masovnim odlaskom radnika koji bi bio poguban za opstojnost društva. Činjenica da uprava nema nimalo sluha za ove brige baca sumnju na ciljeve takve poslovne politike. Netko tko želi nastaviti i razvijati djelatnost društva ne bi ovako poticao odlaske najboljih iskusnih radnika za male novce.

Radnici su revoltirani o čemu svjedoči izniman odaziv štrajku, u pogonima preko 99%. Kolak i dalje glumi frajera odbijajući pregovore s njihovim legitimnim predstavnicima. Radnici su u društvu već godinama, a o glavi im radi čovjek s političkim zaleđem koji je došao u firmu prije nekoliko mjeseci i kojega vlasnik, a to je dijelom i država, plaća prevelike novce za rezultate koje daje.

U nadi da će ovaj apel naići na razumijevanje, pozivamo institucije i sudionike javnoga života da podrže legitimnu i zakonitu borbu Sindikata proizvodnje Dalekovod i radnika Dalekovod proizvodnje d.o.o. protiv stručnjaka za domovinsku sigurnost koji će, skupa sa sličnima, iz Hrvatske uskoro istjerati i preostale radnike.”

Podsjetimo, Uprava Dalekovod proizvodnje u utorak je, u povodu štrajka radnika nakon neuspjelih pregovora o novom kolektivnom ugovoru, priopćila da su zahtjevi sindikata u procesu pregovora i mirenja bili nerealni i dugoročno neodrživi za tvrtku te da samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost kompanije.

Dalekovod je u prošloj godini ostvario poslovne prihode od 1,18 milijardi kuna, 33 posto više nego godinu dana prije, a rast prihoda zahvaljuje se povećanju aktivnosti te građevinske kompanije kako na inozemnom, tako i na domaćem tržištu, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari