Zuroff optužio Predsjednicu RH da je ponosna na ustaške zločince, evo odgovora

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je Efraimu Zuroffu, direktoru Centra Simon Wiesenthal, koji joj je uputio pismo u kojem kritizira njene izjave u u izjavu da je ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu.

Grabar-Kitarović Zuroffu odgovara kako je primila njegovo pismo koje se odnosi na njeno obraćanje hrvatskoj zajednici u Argentini. “S tim u vezi, odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika.Vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu”, napisala je Grabar-Kitarović.

Zuroff je prethodno u pismu “izrazio svoju zgroženost”. Pojasnio je da joj piše kako bi prosvjedovao zbog njenih izjava izrečenih tijekom njenog posjeta Argentini. “Očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i koji su “dijelili sudbinu svog naroda tijekom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima”, napisao je Zuroff, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari