May: Velika Britanija će istjerati 23 ruska diplomata, identificirani kao “neprijavljeni obavještajci”

Velika Britanija će istjerati 23 ruska diplomata nakon što je Moskva odbila objasniti kako je ruski nervni agens upotrijebljen na bivšem špijunu u Salisburyju, izjavila je premijerka, javlja BBC.

Theresa May rekla je kako su diplomati, koji imaju tjedan da napuste Britaniju, identificirani kao “neprijavljeni obavještajci”.

Također je opozvala poziv za posjet ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i izjavila kako kraljevska obitelj neće ove godine nazočiti Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Rusija poriče pokušaj ubojstva i kaže da će odgovarati na odgovarajući način.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je kako će Moskva poduzeti “odgovarajuće … simetrične mjere koje su potpuno prikladne za situaciju”.

U emisiji uživo na državnoj TV rekla je da Velika Britanija nema pojma o profesionalizmu ili diplomaciji, te da su “kvalificirani lažljivci”.

Masovno protjerivanje je najveće, od kada 1985. prebjegao dvostruki agent Oleg Gordievsky. Tada ih je protjerano ukupno 31.

Bivši špijun Sergej Skripalj, (66) i njegova kći, Julija Skripal, (33), u kritičnom su stanju u bolnici nakon što su pronađeni sklupčani na klupi 4. ožujka.

Policajac Nick Bailey razbolio se nakon što je pomagao otrovanima, te je u ozbiljnom, ali stabilnom stanju, javlja BBC.

Britanci otkrili što je otrovalo Skripalja i njegovu kćer: Najužasniji ruski nervni otrov za ruskog špijuna

Jedan od kritičara Putinova režima pronađen mrtav u stanu u Londonu

Facebook Komentari