VIDEO Bauk objasnio da je HDZ-ova vlada već uvela u zakone rodnu ideologiju: Pozivam sve koji su zbog istupa javnih osoba povrijeđeni da upute kaznenu prijavu DORH-u

Saborska sjednica i danas je počela zahtjevima za stankom. Peđa Grbin tražio je stanku u ime Kluba SDP-a “dok to još može” kako bi govorio o pitanju rodne ideologije. Goran Aleksić (Živi zid i Snaga) želi govoriti o obećanju HDZ-a “dvaput danom, a koje se očito neće ispuniti”. Nezavisni Željko Glasnović najavio je izlaganje o zemljišnim knjigama i katastru, a Mostov Tomislav Žagar o negativnon mišljenju Svjetske banke o poslovnom planu za HAC.

Arsen Bauk (SDP) smatra kako je rasprava o Istanbulskoj konvenciji poprimila ‘sulude’ oblike. Budući da protivnici konvencije smatraju kako se konvencijom uvodi rodna ideologija Bauk je odlučio zastupnike “podsjetiti na važeće propise u hrvatskom pravnom i zakonodavnom okviru koji spominju rod i rodni identitet”. Pročitao je Članak 1 stavak 1 Konačnog prijedloga zakona o suzbijanju diskriminacije kojega je Sanaderova Vlada 2008. poslala u Sabor. Potom je nastavio s čitanjem Članka 25 tog zakona u kojemu je propisana kazna od 5 – 30 tisuća kuna za onoga tko ‘uzrokuje strah ili stvara ponižavajuće, neprijateljsko li uvredljivo okruženje na temelju razlike’, između ostalog i rodnog identiteta. “Ono što smo čuli ovih dana u javnosti – napunilo bi državni proračun kaznama”, kazao je Bauk. Pozvao je sve one koji su zbog istupa javnih osoba povrijeđeni da upute kaznenu prijavu DORH-u, a udruge i ustanove da upute udružnu tužbu temeljem Članka 24 istog zakona. Pohvalio je premijera Andreja Plenkovića što inzistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Goran Aleksić (Živ zid/Snaga) prisjetio se javnog obećanja koje je krajem 2015. (u vrijeme kampanje) HDZ dao udruzi Franak a to je da će propisati metodologiju za određivanje fiksne kamatne marže u kreditima u kojima ta marža nije ugovorena. “Bila je to Karamarkova era, ali isto se dogodilo i u vrijeme Plenkovića – u srpnju 2017. HDZ opet to javno obećava. Odbacuje se Prijedlog zakona o potrošačkom kreditiranju koji to rješava, a od premijera Plenkovića dobijam birokratski odgovor kako promjene toga zakona ‘nisu u planu 2017.’. Unatoč osluci suda da su samovoljno određene kamatne stope – nepoštene i ništetne. Zamjerio je i saborskim zastupnicima koji nisu podržali izmjene zakona i upitao ih: “Što mislite kako na takvo vaše ponašanje gleda hrvatska javnost?”

Govoreći o reformi zemljišnih knjiga nezavisni zastupnik Željko Glasnović je kazao kako bi bilo dobro da Hrvatski sabor proglasi novog heroja kneza Drpislava i da mu pokloni trg. “On se rodio 1945. i dan danas hara po Hrvatskoj, s nama je”, zaključio je.

Tomislav Žagar (Klub Mosta) o negativnon mišljenju Svjetske banke o poslovnom planu za HAC. Kazao je kako je iz jednog dokumentarca doznao kako mafija u Italiji kontrolira poslovanje pojedinih djelova autocesta i kako iz njih izvlači novac. “Slična je situacija i u Hrvatskoj – tuneli, stupići. Ukupni duh Hrvatskih autocesta i ARZ-a je 5,2 milijarde eura, a ove godine na platu dolazi dvije milijarde eura kamata”, upozorio je. Pozvao je ministra Zdravka Marića da ozbiljno razgovara s ministrom Olegom Butkovićem da bi se problemi sa zaposlenicima HAC-a i HAC ONC-a riješili te podsjetio kako su na referencumu građani Hrvatske poručili kako nisu za prodaju autocesta, prenosi HRT.

Sjednicu možete pratiti, raspravlja se o drogama…

Facebook Komentari