Promjene u tijelu nakon prestanka konzumacije šećera

Šećer je jedan od najvećihj neprijatelja organizma, a često ga konzumiramo da toga nismo ni svjesni. Najopasniji su skriveni šećeri koji se nalaze u hrani koju svakodnevno jedemo, poput prerađenih žitarica, gaziranih pića, umaka, voćnih jogurta i sličnog.

Odrasle osobe trebale bi konzumirati najviše šest čajnih žličica šećera dnevno (oko 25 grama) ako žele izbjeći brojne zdravstvene probleme, a upravo toliko šećera nalazi se u čaši od 250 mililitara gaziranog pića.

Najbolje bi bilo kada rafinirani šećer uopće ne bi koristili, a evo što bi se tada dogodilo vašem tijelu.

Bolje ćete spavati

Šećer pokreće oslobađanje hormona kortizola koji ometa san. Ako izbacite šećer iz prehrane, po danu nećete osjećati umor, a navečer ćete imati čvršći i kvalitetniji san.

Poboljšali bi zdravlje srca

Bijeli šećer povećava razinu glukoze u krvi zbog čegfa dolazi do povećanog krvnog tlaka i ubrzanog rada srca. Kada ga ne bi konzumirali nekoliko tjedana, loš kolesterol bi se smanjio za 10 posto, a trigliceridi za 20 do 30 posto.

Koža bi vam bila čišća

Šećer utječe na stvaranje akni i bubuljica te potiče upalne procese kože. Istraživanje je pokazalo kako su se osobama koje su na tri tjedna u prehrani uvele jedno zašećerno piće šanse za upale povećale za čak 87 posto.

Izbjeći ćete dijabetes

11 puta su veće šanse da ćete razviti dijabetes tipa 2 ako unosite 150 kalorija putem skrivenih šećera u usporedbi sa 150 kalorija koje unesete kroz proteine ili masnoće.

Bolje ćete pamtiti

Jedno je istraživanje pokazalo kako šćer utječe na memoriju. Tijekom vremena, previše šećera može oštetiti komunikaciju između moždanih stanica što dovodi do lošijeg pamćenja odnosno sjećanja.

Izgubit ćete kilograme

Kalorije koje ste unosili šećerima zamijenit ćete vjerojatno zdravijim namirnicama, no kilograme ćete svejedno izgubiti, piše Večernji.

Facebook Komentari