Oporbeni članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav srušili kvorum – zbog promjena Poslovnika

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na sjednici razmatra 522 amandmana koji su stigli na prijedlog izmjena saborskog Poslovnika.

S obzriom na brojne amandmane, očekuje se da će sjednica, koja je počela u 9 sati, potrajati premda se u pojedinim trenucima čini da sve ide kao po traci. No u jednom trenutku Odbor je ostao bez kvoruma zbog dijela oporbenih članova Odbora, a šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić zatražio je da se rasprava nastavi.

Mostov Nikola Grmoja, međutim, podsjetio je da vladajući na sjednici istražnog Povjerenstva za Agrokor nisu dopuštali da se rasprava nastavlja bez kvoruma te je sve nazvao novim nasiljem parlamentarne većine nad manjinom, na što mu je predsjednik Odbora HDZ-ov Željko Reiner poručio da izgovara floskule.

Cijeli je Poslovnik napravljen tako da se predsjedniku Sabora daju faraonske ovlasti, a argumentira se da je to tako oduvijek, kazao je SDP-ov Gordan Maras.

Ako su neke stvari do sada bile tako definirane, ne vidim zbog čega vladajuća većina ne dopušta da se desi demokratsko sazrijevanje, imamo grčevitu borbu HDZ-a da ne ispuste uzde iz svojih ruku , odnosno da opozicija ne može de facto ni o čemu odlučivati, istaknuo je Maras.

Tendencija je u cijelom Poslovniku da se opoziciju gura van, ja vas molim da to ne radite, sve se gura u ruke predsjedniku Sabora, kazao je.

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner bio je predložio da se o svim “tehničkim amandmanima” na Poslovnik glasa zbirno.

Naime, Odbor treba odlučiti o svakom od 522 amandmana pristiglih na prijedlog novog saborskog Poslovnika, od kojih su gotovo svi iz oporbe, nakon čega će se ti amandmani razmotriti i na plenarnoj sjednici.

Na izmjene saborskog Poslovnika već je u sabornici potrošeno na desetke sati, kada je zbog primjedbi oporbe rasprava o toj temi potrajala cijelu noć .

Iz SDP-a najavljuju kako su spremni odustati od većine amandmana ako vladajući prihvate dva ključna – da stanke po zahtjevima zastupničkih klubova, umjesto između 13 i 14 sati, ostanu kao i dosada, ujutro, te da oporba može utjecati na dnevni red kako bi neki oporbeni prijedlozi brže dolazili pred zastupnike.

Primjedbe Mosta na prijedlog Poslovnika idu pak u smjeru sazivanja tematskih sjednica odbora, pomicanja termina stanki i ograničavanja broja replika.

Reiner je još ranije kazao je kako je većina oporbenih amandmana besmislena i služi tome da se sjednica Odbora, kao i glasovanje, rastegne, ali je i najavio mogućnost prihvaćanja nekih, javlja N1.

Facebook Komentari