Jedan od kritičara Putinova režima pronađen mrtav u stanu u Londonu

Sve se više komplicira situacija oko ubojstva bivšeg dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji.
Britanska premijerka dala je Rusiji rok do ponoći da se očituje na nalaz kako su Sergej Skripal i njegova kći napadnuti ruskim vojnim bojnim otrovom. Moskva i dalje odbacuje sve optužbe, a danas je jedan od ruskih kritičara Putinova režima je pronađen mrtav u svom stanu u Londonu.
“Dva su moguća scenarija u tom “slijepom i neopreznom napadu na Veliku Britaniju”: ili se radi o ciljanom napadu Rusije, ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom”, kazala je Theresa May.

U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije”, dodala je premijerka. Rusija odbacuje optužbe, tvrdi kako Britanija ne želi dati nikakve podatke o slučaju.

“Čim su se pojavile glasine koje su hranili svi u britanskom vodstvu, da je Skripal otrovan nečim proizvedenim u rusiji, tražili smo službeni pristup tom agensu u skladu s Konvencijom o Kemijskom naoružanju, i za Skripala i za njegovu kći koja je ruska državljanka. Nismo ih dobili, a ni Britanija nije postupila prema pravilima konvencije. Tako da prije no što nam daju ultimatume morali bi se ponašati u skladu s međunarodnim konvencijama. Doba kolonijalizma je prošlo”, kazao je Sergej Lavrov.

Sergej Skripal bivši pukovnik ruske tajne službe GRU. Dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između Rusije i SAD-a 2010. U Rusiji je 2006. osuđen na 13 godina zatvora zbog špijuniranja za Britance, ali je kasnije pomilovan. Prije devet dana nađen je otrovan na klupi ispred trgovačkog centra u Salisburiju s kćeri, javlja N1.

Facebook Komentari