Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao da je 2014. godine odobrio obaranje putničkog aviona sa 110 putnika

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je da je 2014. godine odobrio obaranje putničkog aviona sa 110 putnika. Putin kaže kako mu je rečeno da se u avionu nalazi bomba te da mu je meta bila ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

U dvosatnom dokumentarnom filmu “Putin”, koji je emitiran u nedjelju na internetu, ruski predsjednik pojasnio je kako su mu sigurnosne službe 7. veljače 2014. godine, uoči ceremonije otvaranja ZIO, javile da je zrakoplov na letu iz Ukrajine za Istanbul.

“Rečeno mi je: zrakoplov koji je poletio iz Ukrajine za Istanbul je otet, a otmičari zahtijevaju slijetanje u Soči,” ispričao je Vladimir Putin.

U avionu je bilo 110 ljudi, a piloti turskog prijevoznika Pegaz Airlines rekli su da jedan od putnika ima bombu i da im je naredio da skrenu prema Sočiju.

Službe sigurnosti rekle su Putinu kako se, u takvoj izvanrednoj situaciji, prema procedurama zrakoplov treba srušiti.

“Rekao sam im: postupite prema planu”, ispričao je ruski predsjednik.

Nekoliko minuta kasnije dobio je informaciju kako je sve bila lažna uzbuna – da je putnik bio pijan pa je avion nastavio let prema Turskoj.

Nakon toga Putin je došao na stadion, a otvaranju Zimskih olimpijskih igara prisustvovalo je 40.000 ljudi, piše BBC, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari