Plenković nakon Predsjedništva HDZ-a: Većina kolega je za ratifikaciju Istanbulske konvencije i to ide

Premijer Andrej Plenković nakon Predsjedništva rekao je da je većina kolega za ratifikaciju Istanbulske konvencije i to ide..

Predsjednik Vlade istaknuo je da je na sastanku temeljito raspravljeno o Konvenciji Vijeća Europe o zaštiti žena i nasilja u obitelji, odnosno tzv. Istanbulskoj konvenciji. “Ja i ministrica Murganić objasnili smo cijeli proces koji je trajao zadnjih desetak godina”, rekao je Plenković.

“Činjenica da smo prošle godine uvrstili u zakonodavni plan aktivnosti prijedlog zakona koji bi potvrdio ovu Konvenciju i da smo u intenzivnijim konzultacijama s pravnim službama Vijeća Europe gledali kakve su pravne posljedice pojedinih aspekata koji se o Konvenciji nameću u javnim raspravama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim zemljama, i s te strane smo u jednoj otvorenoj raspravi na današnjem sastanku većini kolegica i kolega vrlo jasno otklonili neke nedoumice, strahove koji se ponajviše u javnosti i kod jednog dijela aktivista gledaju iz kuta tzv. rodne ideologije, kao svojevrsne opasnosti koju krije ova Konvencija”, rekao je Plenković.

“Meritum stvari je da je Konvencija napravljena kako bi se na sveobuhvatni način i na višoj razini standarda zaštitile prije svega žene od nasilja i spriječilo nasilje u obitelji”, rekao je Plenković, dodavši da je jasno potvrđeno da preuzimanje Konvencije u hrvatski javni poredak ne stavlja u pitanje prihvaćanje istospolnih zajednica.

“Zaključili smo da ćemo nastaviti s ovim procesom, prije svega procesom ratifikacije. Velika većina sudionika rasprave, njih četrdesetak, na tom je tragu raspravljala”, kazao je Plenković, dodavši da će se pojačati komunikacija prema javnosti o stvarnom sadržaju ove Konvencije te da će se o tome razgovarati i s HDZ-ovim partnerima u parlamentarnoj većini, kao i u drugim parlamentarnim strankama “kako bismo pokušali okupiti što veći broj zastupnika da stanu iza ove Konvencije.”

“Zadovoljan sam današnjim sastankom i čini mi se da je velika većina sudionika također zadovoljna. Koncentriramo se na meritum i radimo ono što smatramo da je dobro za hrvatsko društvo, zaštitu žena u društvu, sprečavanje nasilja u obitelji”, rekao je Plenković.

“Generalni stav da se ide s ratifikacijom je generalno prihvaćen”, rekao je Plenković, dodavši da su razlike u mišljenju normalna procedura, te da su svi koji se protive ratifikaciji i dalje članovi stranke. “Nema dramatičnih turbulencija, ali se oko osjetljivih pitanja možda razlikujemo u pristupu. Ja iz svih rasprava nisam čuo nijedan koncept ove Konvencije koji bi im mogao biti sporan”, rekao je Plenković, dodavši da na kraju nije bilo potrebe za glasanjem, jer se održala cjelovita rasprava sa zaključcima koje su svi prihvatili.

Što se tiče pisma Davora Ive Stiera, Plenković je istaknuo da je njegovo pravo da izrazi svoj stav. “Ja sam to naslutio prije nekoliko dana u jednom intervjuu, što se tiče formulacija, nije najsretnije pogođeno, ali mi ostajemo i dalje prijatelji”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Facebook Komentari