26.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Evo što nominalno drugi čovjek HDZ-a Brkić kaže o Istanbulskoj konvenciji, a...

Evo što nominalno drugi čovjek HDZ-a Brkić kaže o Istanbulskoj konvenciji, a što Plenković o Stieru

Sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a počele su u 17 sati, a očekuje se burna rasprava o Istanbulskoj konvenciji za koju je premijer Andrej Plenković najavio da će uskoro na ratifikaciju u Sabor. No dio HDZ-ovaca protivi se Konvenciji.

Prije sjednice premijer Andrej Plenković je na upit o pismu kritike Davora Ive Stiera o Istanbulskoj konvenciji rekao da nije ni znao da je Stier u Argentini, jer da mu se javio.

”Nemam pojma. Nisam ni znao da je išao u Argentinu. Da mi se javio bio bih mu rekao da se vrati.”, rekao je Plenković.

O konvenciji osobni je stav iznio i Milijan Brkić. ”HDZ je narodnjačka centra demokršćanskih svjetonazora i kao takav mora vrednovati te vrijednosti. Nitko danas na političkoj sceni nije protiv kvalitetne zaštite od nasilja. Moramo postrožiti sve sankcije kako bismo zaštitili od nasilja. Što se tiče pitanje roda, moj osobni stav je da je rod definiran rođenjem, biologijom, a ne društvenim navikama”, rekao je Milijan Brkić prije sjednice. Dodaje da u demokratskoj stranci postoje različita mišljenja, ali da to ne znači da će se poljuljati stranka.

Gari Capelli kazao je da ne vidi nikakav problem u Istanbulskoj konvenciji. ”Mislim da ćemo sve riješiti”, kaže. Na pitanje je li pročitao pismo Stiera, kaže da nije.

Istanbulska konvencija podijelila je HDZ, možda više nego ijedno pitanje do sada. Premijer Andrej Plenković najavio je skorašnju ratifikaciju ovog dokumenta, no neki istaknuti članovi stranke otvoreno su se tome usprotivili. Predsjednika HDZ-a kritizirala je europarlamentarka Ivana Maletić, protiv Istanbulske je i Milijan Brkić, Plenkovićev zamjenik, a otvoreno mu se suprotstavio i predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Zagrebačke županije.

Svima njima Plenković je nakon današnjeg sastanka s užim vodstvom stranke poručio da pročitaju tekst Konvencije čija je bit, kazao je, zaštita žena od nasilja.

“Velika većina onih koji su na sastanku temeljito analizirali Konvenciju ne vidi nikakve teze o rodnoj ideologiji. A drugi koji žive u svijetu percepcija trebaju još jedno vrijeme da do kraja razumiju ono što je bit Konvencije”, rekao je Plenković koji se, kako je izjavio, raskola u stranci zbog ovog pitanja ne boji.

Prema neslužbenim informacijama, moguće je da će Plenković ipak zatražiti da se članovi Predsjedništva glasovanjem izjasne o spornom dokumentu.

Sporan je i nekim HDZ-ovim partnerima, pa je tako Hrast pozvao Davora Ivu Stiera, Plenkovićeva unutarstranačkog oponenta i političkog tajnika HDZ-a, da se vrati s puta iz Argentine kako bi branio demokršćanske vrijednosti na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

“Najava da će HDZ podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije duboko je u suprotnosti s demokršćanskim zasadama te stranke te smatram da je iznimno važno da uložite maksimalan trud da se to ne dogodi“, poručio je Hrvoje Zekanović Stieru koji je na južnoameričkoj turneji s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, piše dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike