Bernardić: Drago mi je da je Plenković shvatio one koji su po rodnom opredjeljenju drukčiji

Je li SDP nakon subotnje konvencije snažnija stranka? Okreću li socijaldemokrati novu političku stranicu ili se raslojavanje nastavlja? Može li oporba srušiti potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić ili će Andrej Plenković iz još jednog sraza izaći kao politički pobjednik? Hoće li Istanbulska konvencija proći u Saboru i podijeliti vladajuće? Može li nagodba vjerovnika spasiti Agrokor? Više o tome u “Oporbenom zarezu” Hrvatskoga radija s urednikom Ivicom Ružičićem razgovarao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Na pitanje je li SDP nakon konvencije snažnija stranka Davor Bernardić je kazao: “SDP je ovime jasno pokazao da je organizirana i jaka stranka. Imamo strategiju, viziju i cilj i SDP je nakon ove konvencije izašao ujedinjeniji i jači. Ova konvencija i moj uvodni govor su početak novog puta za SDP i Hrvatsku. Donijeli li smo novi politički program i trasirali put reformi koje ćemo u Hrvatskoj napraviti.”

Najavio je kako je njihov primarni cilj borba protv korupcije, borba za digitalizaciju jer su javne usluge “ostale zaglavljene u 20. stoljeću” te podizanje kapaciteta naše poljoprivrede, građevine i turizma.

Govoreći o promjenama nakon konvencije kazao je da je ostvario reforme koje je obećao kada se kandidirao za predsjednika. “Ponosan sam na to što će jedna stranka u Hrvatskoj imati prvi puta 50 posto žena na listama naizmjenično. Po prvi puta će se sve funkcije u stranci birati po nečelu jedan član, jedan glas. SDP je ovime pokazao i postao jedna od najdemokratskijih stranaka u Europi, istaknuo je Bernardić.

Naglasio je kako “pojedine kritike od onih koji znaju samo kritizirati i rušiti, a da ne daju niti jedan prijedlog” vuku stranku unatrag. “Ti ljudi rade protiv interesa SDP-a”, rekao je. Na pitanje je li time mislio na Miranda Mrsića kazao je: “Mirando Mrsić je definitivno jedan od njih. Čovjek nije rekao niti jedan prijedlog, nije ništa predložio. On kritizira samo radi kritike.”

Govoreći po čemu je SDP danas prepoznatljiv rekao je da je to borba za radnike, umirovljenike i mlade. “SDP je prvi inzistirao na podizanju minimalne plaće. Prvi smo predstavili konkretan plan za mlade, da lakše dođu do posla i do stana. SDP je jasno na strani obespravljanih, umirovljenika i mladih”, istaknuo je. Dodao je da je “SDP spreman po treći puta preuzeti odgovornost za Hrvatsku”.

Na pitanje hoće li Istanbulska konvencija proći u Saboru ili podijeliti vladajuće rekao je: “Mi smo prije godinu dana Istanbulsku konvenciju poslali u proceduru, a vladajući su čekali godinu dana da to stave na dnevni red. Drago mi je da su Vlada i premijer shvatili da kao civilizirana država moramo uvažavati i one koji su po rodnom opredjeljenju bitno drugačiji od njihovog konzervativnog poimanja braka i bračne zajednice.”

Govoreći o tome kada će oporba pokušati opozvati potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić kazao je “da će se to dogoditi kada oporba procijeni da je došlo vrijeme za opoziv”.

Facebook Komentari