Plenković će vodstvo HDZ-a uvjeravati u Istanbulsku konvenciju baš kad je najveći oponent u Argentini

Uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak u 17 sati, na kojoj će Andrej Plenković vodstvu stranke predstaviti model ratifikacije Istanbulske konvencije kojoj se protivi dio HDZ-a, najglasniji su komentari da je Plenković Predsjedništvo sazvao baš kad je Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, na putu u Argentini.

Stier je kao uvjereni konzervativac i demokršćanin jedan od najvećih protivnika ratifikacije Istanbulske konvencije u HDZ-u jer smatra da ona promiče rodnu ideologiju, a u Argentini je do četvrtka kao član delegacije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Budući da će Vlada zakon o ratifikaciji te konvencije usvojiti za dva tjedna, bilo je vremena pričekati Stiera, posebno jer je HDZ-ovcima još ranije obećana ta tematska sjednica. Osim Stiera, koji bi sigurno bio najzainteresiraniji za oponiranje Plenkovićevoj argumentaciji za ratifikaciju konvencije, svoj stav iznijet će i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić (u Europskom parlamentu bila je suzdržana kada se glasalo o Istanbulskoj), Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, a pitanje je kako će se postaviti Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a.

Jasan uvid u stavove dijela HDZ-ovaca Plenković je imao jučer na 28. obljetnici velikogoričkog HDZ-a, gdje je Mirko Matić (predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Zagrebačke županije) poručio da je Istanbulska konvencija – protuprirodna.

Plenković mu je odgovorio da pročita konvenciju i pozvao je sve članove HDZ-a da postupe racionalno.

– To nije tema u koju idemo zbog oporbe i partnera, već zaštite žena – rekao je Plenković. Izvori iz HDZ-a koji razmišljaju kao i Davor Ivo Stier smatraju da se Plenković, ako je uvjeren u ispravnost svojih postupaka, treba sučeliti argumentima jer ovako pokazuje nesigurnost.

Dio sugovornika pita se zašto se Plenković žuri s ratifikacijom te konvencije, dio je uvjeren da su ga na to pritisnuli partneri iz HNS-a i SDSS-a, a dio smatra da je objavom da Istanbulska konvencija ide za dva tjedna htio skrenuti pažnju s katastrofalnog izvješća Europske komisije koja RH prigovara da je gotovo najgora u Europi u provođenju reformi. Dio sugovornika pak smatra da HDZ-ovci glume veće katolike od pape jer su tu konvenciju ratificirale brojne države.

Upućeni u HDZ-u kažu kako već neko vrijeme kolaju informacije da bi se Vijeće Europe, potaknuto prijeporima koji se oko Istanbulske javljaju po pitanju rodne ideologije, moglo odlučiti na uvođenje dodatnog stajališta upravo o pitanju roda kako bi se zemlje kojima je to sporno ratifikacijom konvencije mogle ograditi od provođenja rodne ideologije. Dakle, kada bi Vijeće Europe zaista uvelo dodatno objašnjenje, ono bi imalo pravni značaj.

– Neka Vijeće prvo to učini pa onda neće biti problema s ratifikacijom jer će meritum konvencije biti isključivo borba protiv nasilja nad ženama. Ali nema nikakvih naznaka da Vijeće Europe ide u tom smjeru, štoviše maglom nazivaju tumačenja o rodnoj ideologiji. A Plenković se žuri ratificirati Istanbulsku – komentirao je izvor iz Predsjedništva HDZ-a, piše Večernji.

Facebook Komentari