Pupovčeva poruka Plenkoviću, Urbi et Orbi: Odlučnije se suprotstaviti retrogradnim pojavama, negiranju građanskih prava i klerikalizmu

U Intervjuu tjedna Hrvatskog radija predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac je izjavio da je svjestan slabosti Vlade, ali da je SDSS dio vladajuće koalicije i, unatoč neslaganjima, ponašat će se u skladu s normama koje koalicijske obveze određuju. Komentirao je Istanbulsku konvenciju, koju smatra točkom obrane građanskih vrijednosti i sloboda i za čiju će cjelovitu ratifikaciju, kaže, SDSS glasovati. Objasnio je i stav stranke o opozivu Martine Dalić.

“Šteta je napravljena vladajućoj koaliciji – sa znanjem ili bez znanja, svjesno ili nesvjesno, ja to ne znam. I kada se šteta napravi, onda treba razmišljati o odgovornosti”. “Budući da sam dio vladajuće većine i koalicije, ne mogu se ponašati kao opozicija, ali mogu se ponašati kao odgovoran član vladajuće koalicije i mogu se ponašati kao onaj koji razumije da, ako je nešto napravljeno kao šteta za vladu i vladajuću koaliciju, onda to treba biti tema”, istaknuo je.

Pupovac: Odlučnije se suprotstaviti retrogradnim pojavama, negiranju građanskih prava i klerikalizmu

Pupovac je izjavio da se Hrvatska nedovoljno suprotstavlja temama koje usporavaju društvo kao što su retrogradne ideološke pojave, negiranje građanskih prava i sloboda te klerikalno i nacionalističko razumijevanje društva.

“Teme koje usporavaju društvo jesu ‘odlučnije ne’ retrogradnim ideološkim pojavama u društvu, u kojima umjesto građanskih sloboda i prava mi oprezno postupamo prema onima koji bi negirali građanska prava i slobode i vratili nas u predmoderna vremena sa svojim klerikalnim, nacionalističkim razumijevanjem i uređenjem društva”, rekao je Pupovac u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

“Umjesto da odlučno branimo vrijednosti antifašizma kao što to čini većina zemalja Europe, mi popuštamo i povlačimo se prema onima koji bi revitalizirali poražene snage u 2. svjetskom ratu”, ustvrdio je.

Pupovac je dodao kako također popuštamo i prema različitim klijentelističkim grupama u društvu umjesto da se ozbiljno posvetimo pitanju reforme zdravstva, školstva, pravosuđa i izgradnji ekonomske politike.

Za preporuke Povjerenstva za suočavanje s prošlošću Pupovac je rekao da je ono, umjesto da nešto popravi i da neka rješenja, stvari pogoršalo. “Došli smo do situacije da sada dobivamo ljude koji su dio tog povjerenstva koji kažu da antifašizam treba izbaciti iz Ustava i koji otvoreno zagovaraju vrstu umivene, oprane poražene politike Ante Pavelića i NDH”, rekao je Pupovac.

S druge strane, kaže, dobili smo situaciju da Povjerenstvo zapravo predlaže ozakonjenje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”. Pupovac je istaknuo da su preporuke Vijeća ne samo neobvezujuće već za njega i apsolutno neprihvatljive.

Što se tiče Istanbulske konvencije, Pupovac je rekao da je to stvar obrane građanskih vrijednosti i sloboda te napretka u ostvarivanju prava jedne grupe građana – žena i djevojčica koje su na različite načine još uvijek ugrožene u hrvatskom društvu. “Svi oni koji govore da je to priča o rodnoj ideologiji zapravo šire mantru kojom bi htjeli dokinuti građanski rast i širenje građanskih prava i sloboda, koji bi htjeli ograničiti ustavnu državu i nametnuti vrijednosti koje nemaju veze s modernom državom”, smatra Pupovac.

Govoreći o Arokoru i smjeni uprave, predsjednik SDSS-a je rekao kako je napravljeno ono što se moralo napraviti i što je bilo vrlo rano vidljivo kao slabo mjesto, a to je pitanje izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i načina kako se došlo do njega, i kako je formiran tim i birani savjetnici. “S izmjenom izvanredne uprave napravljeni su nužni koraci i to zvuči pozitivno”, kazao je.

Što se tiče moralno-političkog aspekta stvari Pupovac je istaknuo kako mora reći da je šteta napravljena – Vladi i vladajućoj koaliciji, a kada se šteta napravi onda treba razmišljati o odgovornosti.

Na izravno pitanje je li SDSS spreman podržati oporbeni zahtjev za opoziv Martine Dalić, Pupovac je odgovorio neodređeno. “Budući da sam dio vladajuće većine ne mogu se ponašati kao opozicija, ali se mogu ponašati kao odgovoran član vladajuće koalicije i kao onaj koji razumije da ako je nešto napravljeno kao šteta da onda to treba biti tema i ako je to problem da se taj problem treba riještiti”, rekao je.

Dodao je da će zastupnici SDSS-a odlučiti o tome kako će postupti. “Ono što je za nas sada sasvim jasna stvar – mi smo dio vladajuće koalicije i mi se ponašamo u skladu s tim, ali i u skladu s osjećajem odgovornosti za ono što činimo mi ili netko drugi u vladajućoj koaliciji.”, prenosi HRT.

Facebook Komentari