Policija o detaljima akcije u kojoj je pao “hrvatski Escobar”: Ovo je jedna od najzahtjevnijih akcija u povijesti hrvatske policije

Policija je u subotu na konferenciji za medije objavila detalje međunarodnog kriminalističkog istraživanja kodnog naziva “NANA”.

Uz predstavnike hrvatske policije, nazočni su bili i predstavnici DORH-a, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i Carine, predstavnici slovenske, austrijske, njemačke policije, kao i predstavnici EUROPOL-a i DEA-e.

Prvi je govorio načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Ante Gudelj koji je izrazio zahvalnost kolegama koji im se danas nisu pridružili, a pridonijeli su akciji.

“Duže od godinu dana ova suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta, njegovog prijevoza do uhićenja i pretrage koordinirana je iz Zagreba”, rekao je i dodao da samo te i takve aktivnosti i činjenice govore o uspjehu akcije.

“Kažu da je to jedna od najzahtjevnijih akcija u povijetsi hrvatske policije”, rekao je. “Ovo je dokaz spremnosti hrvatske policije, dokaz snage ujedinjenih policija koje imaju jedan zajednički cilj, a to je borba protiv kriminaliteta”, rekao je.

Na konferenciji je rečeno da su se tijekom istrage pojavila imena koja su predmet interesa već 10 godina.

Detalji pronalaska i akcije

Kako je rečeno na konferenciji, 3. ožujka komercijalni kontejnerski brod uplovio je u Luku Rijeka, a 4. odnosno 5. ožujka policijski i carinski dužnosnici izvršili su pretragu konterjnera s metalnim otpadom. Pronađeno je 100 kilograma kokaina koji je bio pakiran u 100 pravokutnih paketa koji su bili oblijepljeni gumenom i samoljepljivom trakom u posebno pripremljenim čeličnim šupljinama koje su bile obložene olovom i staklenom vunom, rečeno je na konfereneciji.

Realizacija akcije dogodila se 7. ožujka. Uhićenjima i pretragama pristupilo se koordinirano u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Sloveniji.

Uhićeno je ukupno 13 pripadnika “Balkanskog i kolumbijskog narkokartela”.

Zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina, preko 55 tisuća eura, oko 145 kilograma marihuane, te 69929 kutija cigareta (2,5 milijuna kuna potencijalne štete za državni proračun):

U sklopu akcije pretraženo je 11 domova, 3 poslovna prostora i 7 vozila.

“Ovo nije kraj operativne akcije, tu ima još dosta posla za odraditi, surađivat ćemo i s državama koje nisu spomenute kako bi prikupili dovoljne dokaze za ozbiljan kazneni postupak i dugogodišnje kazne zatvora koje bi trebale uslijediti. I na kraju vidite i sami, pored svih država koje sam nabrojio, ovo krim istraživanje je provedeno uz veliku potporu centra Europol”, rečeno je na konferenciji.

Kraj istrage u roku godine dana

“7. ožujka krenula su uhićenja, USKOK je otvorio istragu i sukladno zakonu izdao nekoliko europskih istražnih naloga (u svrhu provođenja istražnih radnji) i europske uhidbene naloge. Rezultat poduzetih dokaznih radnji izva RH su rezultirali pronalaskom i oduzimanjem veće količine novca i telefonskih uređaja koji koriste kripto zaštitu. Važno je istaknuti da je USKOK u nepunih 24 sata od uhićenja donio rješenje o provođenju istrage i da je provedeno ročište i određen istražni zatvor protiv devetero okrivljenika”, rekla je na konfenrenciji za medije zamjenica ravnateljice USKOK-a Sajonara Čulina.

“Provest će se sve dokazne radnje koje predviđa zakon, ispitat će se svjedoci, provesti vještačenja…”, rekla je govoreći o budućim radnjama.

“Očekujem da će istraga biti okonačana u roku koji predviđa zakon, dakle u roku godinu dana i nadam se da će rezultirati podizanjem optužnice. Ovo je dugotrajlna i složena akcija koja je uspješno okončana jer smo s kolegama uspjeli postići brzu suradnju. Suradnja s kolegama iz drugih država odvijala se svakodnevno i steklo se vrijedno iskustvo u borbi protiv organiziranog kriminaliteta”, rekla je.

Podsjetimo, prvookrivljeni u akciji NANA je Stjepan Prnjat, poznat i kao “hrvatski Escobar”. Prema sumnjama USKOK-a za 3 tisuće eura po kilogramu iz Kolumbije je kupio 100 kilograma kokaina te ih s osmero pomagača, preko Rijeke pokušao dopremiti u Zagreb, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari