Gradonačelnik Koprivnice: Vjerujem da će HDZ do kraja godine biti slabiji od SDP-a

Gost Dnevnika N1 televizije bio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji je danas na konvenciji SDP-a bio u radnom predsjedništvu.

Od otvorene pobune dijela SDP-a protiv Bernardića nije ostalo ništa, danas je dobio ovacije na konvenciji. Što se to dogodilo?

Nije se dogodilo ništa. Nakon izgubljenih parlamentarnih izbora i 10 godina Zorana Milanovića na čelu stranke, bio je šok. Svi smo tražili nove modele i odgovore na neočekivane situacije. Obišli smo naš teren i danas smo udarili temelje jednoj novoj pobjedničkoj priči SDP-a.

Mirando Mrsić upozorava da se SDP više ne bori protiv HDZ-a nego protiv Živog zida koji vas sustiže u anketama. Kakav “novi početak” treba SDP-u i može li ga donijeti Bernardić?

Nas Živi zid ne sustiže, mi smo stabilna druga stranka. Imali smo i gorih faza u rejtingu, pretekao nas je Orah kad smo bili u Vladi. Teško mi je pričati o tome jer je Mirando Mrsić moj prijatelj, kao stranka smo otvoreni kritikama. Ono što mi imamo je bura u čaši vode u odnosu na ono što doživljava Andrej Plenković u HDZ-u. Ono što mogu reći o našem klubu zatupnika je da se nadam da će se okrenuti radu na zakonskim prijedlozima i biti asistencija nama s terena koji znamo dobiti izbore i ostvariti dobre rezultate.

Godinu i pol nakon poraza na izborima SDP se ne uspijeva oporaviti, stalno zaostaje za HDZ-om za 10 posto usprkos činjenici da je premijer najnepopularniji političar. Ne ukazuje li to da je problem u SDP-u?

Kao što sam i rekao, 2017. je bila godina inventure u SDP-u, imali smo kriznih momenata. Danas okrećemo novu stranicu i moram reći da je SDP ušao u fazu stabilizacije i rasta. Vjerujem da nakon danas imamo puno prostora za novi rast i iskorak i prestizanje HDZ-a.

Novi rok za napredak je do kraja godine? Što ako ga ne bude?

Sam rok po meni je korektan i realan. Danas imamo jednu od najnesposobnijih vlada, uvjeren sam da će do kraja godine HDZ biti slabiji od SDP-a

Provedba reformi – vlada ne čini puno, koje biste vi reforme proveli?

Moram naglasiti da imamo Vladu koja se u korizmi odrekla reformi. Danas smo taoci opstanka Andreja Plenkovića na vlasti. Same reforme očekivati od HDZ-a je teško, osobito od Plenkovića koji nema ni volje ni energije. On nema ni stav prema tome želi li da Kolinda Grabar Kitarović bude predsjednički kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima. Mi smo izašli s jasnim stavovima. Mladi nam odlaze, ne nudimo im alternativu nego zabavljamo javnost pričama hoćemo li završiti Drugi svjetski rat. Tako se ne vraća vjera u instutucije.

SDP zagovara asimetričnu regionalizaciju, što ne znači trenutačno ukidanje županija, što bi to onda značilo?

Sama decentralizacija zemlje se ne može slomiti preko koljena. Danska je svoju koncepciju provodila sedam godina, mi se danas spremamo pokrenuti društvenu raspravu što želimo s općinama, gradovima, županijama… Danas imamo prevelik birokratski aparat. Naravno da se tako ne može rasteretiti građane. Sama regionalizacija treba proći raspravu i očekujem da krenemo sa smanjivanjem birokracije.

Facebook Komentari