Zekanović: Mi smo spremni ovoga trenutka ne biti više u vlasti partnera HDZ-a

Premijer Plenković najavljuje skoro slanje Istanbulske konvencije u Sabor. Istovremeno, HDZ-ov koalicijski partner Hrast pokreće referendum o njezinoj ratifikaciji. Hoće li Istanbulska konvencija biti ratificirana? Bila je to tema Otvorenog urednika Mislava Togonala. Sudjelovali su Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; Bruna Esih, saborska zastupnica Neovisni za Hrvatsku; Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica GLAS-a; Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a; Marija Puh, saborska zastupnica HNS-a i Romana Jerković, saborska zastupnica SDP-a.

Istanbulska konvencija potrebna je zbog jačanja zakonodavnog okvira, rekla je Nada Murganić, naročito u pogledu borbe protiv nasilja nad ženama. Prošle godine usvojena je Nacionalna strategiju za zaštitu od nasilja u obitelji, a ona se oslanja na mnoge članke iz Konvencije, istaknula je. Postoje različita tumačenja nekih članaka, i zato će ih Vlada dodatno pojasniti. Građane treba zaštititi od bilo kakvih oblika stigmatizacije i diskriminacije. Svi su pred zakonom jednaki, naglasila je Murganić.

Istanbulska konvencija je standard 21. stoljeća, kaže Marija Puh. Zaštita žena i obitelji od nasilja ljudska su prava. Pročitala je spornu odredbu o rodu iz Konvencije i naglasila da joj nije jasno gdje se pronalazi problem, ako se jasno tvrdi da postoje dva spola – muški i ženski. Rekla je Zekanoviću da obmanjuje javnost krivim informacijama. Puh je istaknula i problem nasilja, kao i to da 40 posto mladih smatra da je opravdano nekoga udariti. Prema istraživanju Europske komisije, rodna ravnopravnost, koju donosi Konvencija, do 2050.godine generirala bi 10,5 milijuna novih radnih mjesta. To bi, u konačnici, popravilo i demografiju, zaključila je.

Bruna Esih kaže kako je njena stranka apsolutno protiv Konvencije. Nasilje treba posve sankcionirati. Zamjera što se Istanbulska konvencija prihvaća na način uzmi ili ostavi. Sporna joj je rodna ideologija. Esih se zapitala koji je motiv Plenkovića da upravo sada to stavlja na dnevni red. Kaže da je to ravno samoubojstvu jer su HDZ-ovi zastupnici po tome pitanju podijeljeni. Ratifikacijom, Plenković svojim briselskim tutorima postaje još draži i nudi privid HDZ-ovim biračima.

Dosadašnji zakoni i strategiju u pogledu borbe protiv nasilja nisu polučili rezultate i zato je ova Konvencija važna, kaže Romana Jerković. Obiteljski nasilje sve je izraženije i učestalije i to se ne smije gurati pod tepih. Kaže da nije istina da SDP nije htio ratificirati Konvenciju dok je bio na vlasti. Istaknula je kako su mijenjali Kazneni zakon i vratili obiteljsko nasilje u njega, tj. stvarali preduvjete za Istanbulsku konvenciju. Nitko nema pravo nametnuti nekom što smije, a što ne smije, rekla je Jerković u kontekstu medicinski potpomognute oplodnje, pobačaja i srodnih tema. Političari moraju osigurati instrumente koji će omogućiti svima da žive po vlastitom svjetonazoru.

Tema Istanbulske konvencije nije rodna ideologija, već sprečavanje nasilja nad ženama, naglasila je Anka Mrak Taritaš. Postoje već zakoni, kao i odluka Ustavnog suda, koji govore o rodnoj različitosti. Zemlje poput Portugala, koji uopće nema u zakonodavstvu pojam roda, kao i Malta koja ima zabranu pobačaja, ratificirale su konvenciju, istaknula je Mrak Taritaš. Kazala je kako je u srži problema roda i spola nadmoć povijesna muškaraca u odnosu na žene.

Hrvoje Zekanović kaže da će inicijativa Istina o Istanbulskoj pokrenuti referendum o tome treba li ratificirati Konvenciju. U potpunosti je protiv nasilja nad ženama i smatra da sankcije trebaju biti još veće, ali smatra da Konvencija, pod krinkom zaštite žena od nasilja, pokušava progurati rodnu ideologiju. Dio o rodu Zekanoviću je sporan, njega treba izbaciti, i napraviti hrvatski zakon. Kaže da izraz rod treba zamijeniti s izrazom spol.

Zekanović je sinoć gostovao i na televiziji N1, gdje je rekao kako su spremni ići u oporbu.

– Nikad neću zanijekati da sam stavljen na listu Andreja Plenkovića i da nije bilo tog dogovora, ne bih nikad bio dio tog Sabora. Međutim, krivo mi je što premijer nije našao za shodno da o ovoj temi razgovara sa mnom i strankom, koji jesmo mala stranka, ali donosimo HDZ-u i koaliciji puno više od onoga koliko imamo zastupnika – rekao je Zekanović.

Na pitanje što na to kaže kolega iz Hrasta Ladislav Ilčić, Zekanović je odgovorio: “Isto što i ja”.

– Mi smo u ovom trenutku spremni na sve. Mi smo spremni ići i u oporbu ako se to pokaže opravdano – rekao je Zekanović. Na pitanje je li Ilčiću palo napamet reći da više neće biti savjetnik ministrice, odgovorio je: – Tako je. Mi smo spremni ići u oporbu. Mi smo spremni ovoga trenutka ne biti više u vlasti partnera HDZ-a.

Facebook Komentari