Plenković: Nismo najgora ekonomija u ovom trenutku – Bago: Među tri najgore, možemo i tako

Dnevnik Nove TV donosi veliki intervju s premijerom RH Andrejem Plenkovićem o svim aktualnim događajima u zemlji.

U Banskim dvorima premijer Andrej Plenković s Mislavom Bagom razgovarao je o višemjesečnim kritikama iz redova oporbe, ali i s Pantovčaka, ovotjednom hladnom tušu iz Europske komisije zbog neprovođenja strukturnih reformi te tenzija u HDZ-u i vladajućoj koaliciji zbog Istanbulske konvencije.

Danas ste okupili ministre, rasprava o reformama za ovu godinu. Jučer ste ih upozorili da trebate raditi reforme. Je li voda došla do grla nakon izvješća Europske komisije?

Imali smo intenzivan mjesec, cijelu veljaču komunikacija s EK, sastanak s kolegijem Komisije, moj boravak u Strasbourgu, nakon toga Europsko vijeće. Očekivali smo da će ovo zimsko izvješće u okviru europskog semestra koje temeljito gleda napreda strukturnih reformi, korektivnih mehanizama, dubinsku analizu ekonomskih politika, po mom sudu biti jedno dobro, poticajno izvješće za Hrvatsku. Puno je toga što je dobro u tom izvješću…

Puno je toga i lošeg.

Samo sekundu. Ono što je najbitnije po meni, dakle, da je 2017. za nas bila godina u kojoj smo u vrlo kompleksnim okolnostima, praktički prve godine mandata nakon političke nestabilnosti 2016. godine, napravili zdrave temelje za strukturne reforme za 2018. godinu.

Ali dopustite da vam kažem jednu stvar. Reforme ste napisali za 2017. i Komisija vam je rekla da reforme koje ste sami napisali niste proveli. Najgora smo ekonomija u Europi u ovom trenutku.

Nismo najgora ekonomija u ovom trenutku.

Među tri najgore, možemo i tako.

Polako, nemojte stavljati etikete koje nisu. Imamo proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. U istoj smo skupini s Italijom i s Ciprom.

Tri najgore zemlje.

Polako, nije to stvar varijante da li je nešto jako loše ili ne. Nemojte zaboraviti da smo u 2017. izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. Da nismo nešto dobro napravili vjerojatno ne bismo bili izašli iz te procedure.

Zašto niste proveli reforme koje ste si sami zadali prošle godine?

Da, imali smo jednu laganu godinu u kojoj nije bilo nikakvih izazova, nismo spriječili kolaps hrvatske ekonomije nakon krize u Agrokoru, imali smo najbolju turističku sezonu…

Nitko vam ne spori Agrokor.

Samo sekundu. Nitko ne govori da ne spori. Hajmo malo realno pogledati taj dokument. To je dokument od 73 strane koji je vrlo detaljna analiza po svim sektorima nacionalnog programa reformi. Određene mjere su provedene, određene su provedene napola, određene su u tijeku, neke nisu provedene i prebačene su za 2018.

Preko 50 posto mjera uopće nisu provedene ili su minimalno provedene.

Ne, to nije točno.

To je točno.

Nije točno. Evo sad smo imali analizu cijeloga dokumenta zadnja tri sata sa svim resorima. Broj mjera koji je u tijeku je puno veći nego ovo što vi sada govorite. Prema tome, ono što smo napravili u 2017. godini, ostvarili smo ubrzano smanjenje javnog duga, ostvarili smo proračunski suficit, porast zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, zdrave temelje za provođenje strukturnih reformi. Najbolju turističku sezonu, gospodarski rast i pritom, ako pogledate i izvješće rejting agencija, da su nam izgledi kreditnog rejtinga pozitivni i dignuti su. Samo smo na jednu stepenicu ispod investicijskog kreditnog rejtinga.

Mi zapravo živimo od toplog vremena. Što ima više toplog vremena turizam nam donosi 20 posto. Pa i Komisija vas upozorava. Turizam je dobar, ali na tome ne možemo gospodarstvo zasnivati. Opet vas pitam, zašto ste tako neodlučni i kolebljivi da ne provodite reforme?

Odakle vam to?

Pa gledam svaki dan.

Ajde argumentirajte mi to.

Nađite mi jednu strukturnu reformu koju ste proveli.

Pa evo, imali smo veliku poreznu reformu koja je ljudima osigurala veće plaće, veće prihode…

Preuzetu od bivše Vlade.

Pogledajte kompanije koje su ove godine prijavljivali svoje poreze, 18 posto, 12 posto, stvorili preduvjete za veće plaće. Ono o čemu smo danas razgovarali na sjednicu koju smo imali maloprije, kojim koracima dalje i u reformi javne uprave, reformi plaća u javnoj upravi, u državnoj upravi, nastavku reforme obrazovanja…

Kakav će to biti korak? Hoćemo li to ove godine vidjeti? Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je još prošle godine najavljivala, primjerice, javne uprave kod plaća. Sad je, praktički, već izgubljen cijeli kvartal.

Pa nije izgubljen cijeli kvartal. To prije svega ne radi potpredsjednica Dalić, nego ministar rada i mirovinskog sustava, gospodin Pavić, u suradnji s ministrom uprave, kolegom Kuščevićem. Obojica su praktički na te dužnosti stupili u lipnju mjesecu i krenuli su s tim reformama. Prema tome, to su koraci koje ćemo ostvarivati ove godine. Nemojmo se loviti za nijanse ovoga izvješća ili optiku kako se to izvješće percipira. Hrvatska je u 2017. godini, u okolnosti kakve su bile, bila uspješna. Podigli smo plaću ljudima, napravili velike iskorake u fiskalnoj disciplini, bili smo vrlo odgovorni s te strane, a riješili neke obveze koje su dugi niz godina bile pred nama. I ovaj trokut o kojem govorim, investicije, strukturne reforme, odgovorna fiskalna politika je ključ rada Vlade u sljedećim godinama.

Ali vaša potpredsjednica stranke, gospođa Maletić, šalje vam poruku iz Bruxellesa, da, kako kaže, “hrabro pređimo dolinom političke smrti”. Zapravo vas poziva da idete u reforme. To nisam ja ili neki analitičar, to je vaša potpredsjednica stranke.

Mogla je kolegica Maletić, imala je šansu biti članica Vlade. Ona se na tome zahvalila.

A zašto nije?

Pitajte nju. Ja sam joj ponudio, ona to nije htjela.

Što je trebala biti?

Mogla je biti ministrica u Vladi, mogla je biti kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, pa nije. Mogao sam i ja danas biti u Bruxellesu u Europskom parlamentu.

Možda je htjela biti nešto više?

Ne znam. A što?

Potpredsjednica Vlade?

Sve se moglo dogovoriti.

Ne brine vas kad vam predsjednica Republike šalje svakodnevne poruke gdje gradi svoj politički imidž i, da tako kažem, vodi kampanju kritizirajući Vladu?

Predsjednica ima izbore, ako želi na njih ići, a ja još nisam direktno od nje čuo da na njih zaista želi ići, krajem 2019. godine. Vjerujem da u svojim komentarima i opservacijama nastoji poslati poruke o tome da se kao predsjednica države brine za skladno funkcioniranje vlasti i sugerira što bi po njenom sudu bilo važno.

I vama je prihvatljivo da ona svoju kampanju gradi na kritici Vlade pa ćete ju na kraju poduprijeti?

Pa gledajte, ona je predsjednica države. Komuniciramo, razgovaramo, svatko od nas ima svoju zadaću. Vlada je ta koja temeljem ustavnih ovlasti ima one prave, izvršne zadaće na svakodnevnoj razini. Njena je uloga bitno drukčija u našem političkom sustavu. Ona bira svoj način kako da to medijski komunicira.

Ali ako ona ovako nastavi je li moguće da joj HDZ uskrati potporu na predsjedničkim izborima?

Rekao sam to njoj nekoliko puta kada smo razgovarali i kada smo uopće ovu temu doticali u javnom prostoru, da prije svega kaže otvoreno da li se želi kandidirati ili ne. Do sada taj decidiran odgovor nisam čuo.

A za sada, biste li je poduprli za vašeg kandidata?

Ona je bila kandidatkinja HDZ-a koju sam tada podržao kao europski zastupnik i pomogao, zajedno s cijelom strankom, a i drugima, 2014. da se izabere. Mislim da se netko tko ima mandat prije svega sam treba odrediti o drugom mandatu.

Ne zabrinjava vas što je među vašim biračima ona popularnija od vas?

Koliko?

Popularnija je, nebitno.

Gledam sam anketu i mislim da smo oboje iznad 90 posto kod birača HDZ-a. To su nijanse, 93 i 91 po zadnjoj anketi.

Dobro, vidjet ćemo kako ćete nastaviti suradnju.

Ja sam preuzeo stranku u okolnostima u kojima bi se malo tko usudio preuzeti. Pobijedili smo na izborima, formirali vlast, imali rekonfiguraciju parlamentarne većine, suočavamo se svaki dan s izazovima. Dio ovih problema, nemojmo to zaboraviti i uspoređivati Hrvatsku kao bilo koju drugu europsku zemlju. Nisu druge europske zemlje imale takav zastoj u razvoju kao mi zbog agresije. Nemojmo to zaboraviti, ne možete uspoređivati nas i nekoga tko to nije imao. Nismo u istoj poziciji.

Ako sam shvatio, bez obzira na kritike, predsjednica za sada ima vašu potporu?

Predsjednica radi svoj posao. Kad se odredi da li želi biti kandidatkinja donijet ćemo odluku kao stranka. Nije to stvar koju ja kao predsjednik stranke sam odlučujem.

Vi osobno možete trpjeti dalje te udarce?

Nisam ja nešto posebno osjetljiv, nisu to neki veliki udarci. Mislim da ona to govori jer želi pozitivne pomake. Ako smo na tom nazivniku onda vjerujem da možemo ići zajednički naprijed.

Niste me baš uvjerili, ali dobro.

Nije meni bitno da li ću vas uvjeriti ili ne, bitno je da kažem ono što mislim.

Facebook Komentari