Zbog oskvrnuća slikanjem obnažene srbijanske novinarke bit će tužbi

Nakon što je dubrovačka crkva sv. Ignacija oskvrnjena fotografiranjem srpske novinarke i spisateljice koja se za potrebe snimanja dokumentarca ‘The Colour Nude’ u toj crkvi skinula do pasa, dubrovački biskup Mate Uzinić odlučio je kako niti jedna crkva na području njegove biskupije više ne smije biti bez nadzora.

Akademija za film i televiziju iz Berlina prošlih je nekoliko dana u Dubrovniku snimala dokumentarni film ‘The Colour Nude’ u kojem se pojavljuje i dubrovački fotograf Stijepo Brbora koji fotografira nagi model na nekoliko mjesta u gradu, među ostalim i u crkvi sv. Ignacija, atriju palače Sponze te na gradskim zidinama. Biskup Uzinić naglašava kako odgovorni nisu tražili dopuštenje za snimanje u crkvi te kako su akteri iskoristili otvorenost crkve kako bi snimali u njezinoj unutrašnjost i to ‘neprimjerene fotografije pod krinkom umjetnosti, koje duboko vrijeđaju osjećaje vjernika i predstavljaju svetogrđe’.

‘O samom događaju, Biskupija je saznala iz medija, a njegov karakter akteri su javno opisali nazivajući taj čin ‘gerilskom akcijom’ i ‘oskvrnjivanjem’, kazali su u Dubrovačkoj nadbiskupiji. Zloporabu otvorenosti crkve za vlastite interese i promociju nazivaju nakaradnim i neprimjerenim činom i najoštrije ga osuđuju. Protiv počinitelja je stoga podnesena prekršajna prijava, a tužba bi mogla stići i berlinskoj filmskoj akademiji koja stoji iza dokumentarca.

‘Zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole, te vrijeđanja osjećaja vjernika Biskupija će iskoristi sve pravne mogućnosti protiv Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin, te svih aktera koji su bili u ovo uključeni, kako bismo zabranili javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama’, stoji u priopćenju Dubrovačke biskupije.

Biskup Uzinić više ništa ne želi prepusti slučaju stoga je odlučio kako od srijede niti jedna crkva na području biskupije ne smije biti otvorena bez nadzora. ‘Župnici i upravitelji crkava trebaju naći način kako bi to postigli’, kažu.

Biskup se osvrnuo i na brojne komentare i ‘neprimjerene reakcije’ pojedinaca koji su uvredama zasipali aktere priče. ‘Medijska pozornost koju je ovo izazvalo potaknula je mnoge neprimjerene reakcije vrijeđanja, od kojih se ograđujemo, a na poseban način vjernike pozivamo da se u svojim komentarima i drugim reakcijama ponašaju kršćanski, što nikad ne može i ne smije uključivati osudu i vrijeđanje čovjeka’, napominju, piše tportal.

Share This Article