U Zagrebu, Rijeci i Splitu marširalo se za prava žena

8. mart je dan slavlja i prisjećanja, dan otpora i borbe te prostor za realizacije političke snage žena u jednoj borbi za jedan svijet, poručeno je s Noćnog marša – 8. mart, koji je i ove godine u Zagrebu organizirao feministički kolektiv fAKTIV, a slični marševi održani su i u Rijeci i Splitu te Zadru i Dubrovniku.

“Ne dajmo da nas brišu, ne dajmo da nas zastrašuju, ponižavaju i ušutkavaju! Marširajte s nama utabanim stazama stoljetnog ženskog otpora. Živio 8. mart!”, poručile su organizatorice Noćnog marša, koji je u 18 sati na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma okupio nekoliko tisuća građanki i građana, javlja Index, te je kolona na čelu koje je transparent “Ljutnja. Otpor. Promjena” nakon uvodnih govora uz zvuk bubnjeva promarširala Ulicom Franje Račkog, Ilicom te Gundulićevom i Masarykovom prema Zrinjevcu.

“8. mart danas simboličko je i stvarno mjesto okupljanja borbi za bolji svijet. Sve borbe – za prava žena, za javne resurse i usluge, za humane uvjete rada, za slobodu i autonomiju – prožimaju se u jednu borbu. Osmomartovski noćni marš dio je te borbe – borimo za naša prava danas, ali i za prava budućih generacija”, poručile su organizatorice.

Razloga za ljutnju, kažu, ima i previše pa nabrajaju: “Žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, ljute smo zato što se davno izboreno pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih”.
Napominju da su ljute i jer se ne zna datum ratifikacije Istanbulske konvencije, a “resorna ministrica šalje poruku ženama da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida, a ljute su i jer se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije”. “Zato nam treba 8. mart – dan kada izlazimo na ulice, svjesne nužnosti otpora. Svjesne nužnosti borbe za pravo na pobačaj, za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo, za dostupne javne servise, za obrazovanje, za sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu i mirovinsku politiku”, naglašavaju, prenosi N1.

Facebook Komentari