Predsjednica RH o izvješću EK: Skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo nas je na žačelje EU

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ekskluzivno za N1 komentirala je jučerašnje izvješće Europske komisije u kojemu se, među ostalim, navodi da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka Europske komisije.

”Jučerašnje izvješće Europske komisije o prekomjernim makroekonomskim neravnotežama potvrdilo je ono čega smo već duže vrijeme svjesni. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo s najrazvijenijim državama Europske Unije, već i s onim državama s kojima smo do jučer bili izjednačeni. Ako ne i razvijeniji.

Naglašavaju se problemi koje i mi kontinuirano naglašavamo već neko vrijeme:
nedostatak strukturnih reformi;
slabost i nizak razvojni potencijal trenutne strukture hrvatskog gospodarstva;
potreba provedbe obrazovne, pravosudne i zdravstvene reforme;
neophodna reforma javne uprave i njenih kapaciteta.Ovo su samo neki od kroničnih problema našeg društva, te ih kao takve moramo prihvatiti ukoliko ih zaista i iskreno želimo riješiti. Ne smijemo si dopustiti skrivanje pred njima, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Europske unije. Trebamo ih opetovano naglašavati, ponavljati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i poticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno prihvatiti sve potrebne reforme”, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ekskluzivnoj izjavi za N1.

Facebook Komentari