Nevjerojatan propust pravosuđa: Iz zatvora poslan na liječenje, tri godine im je trebalo da shvate da je pobjegao

Gotovo dva desetljeća od inkriminacija koje ga terete za 18-milijunsku zloporabu položaja u tvrtki Turist na Pagu krajem 90-ih godina, Županijski sud u Zadru je krajem veljače odlučio da će bivšem logističaru MORH-a 61-godišnjem Zdravku Turčiću ipak suditi u odsutnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Zadarski sud prihvatio je taj zahtjev tužiteljstva tek krajem veljače nakon što je prije toga u ovom postupku održano čak osam ročišta pri čemu je Turčiću poziv dostavljan na dvije adrese u Zagrebu, iako je u bijegu pred zakonom od 2013. godine. Tada se, naime, trebao javiti u Zatvor u Zadru na daljnje izvršavanje kazne zatvora iz Zatvorske bolnice u Zagrebu gdje je bio na liječenju.

U bolnicu je upućen po pravomoćnom rješenju Županijskog suda u Zadru, no da se ipak nije vratio u Zatvor doznalo se tek na raspravi zakazanoj 2016. godine.

– Dostava poziva nije bila uredna pa se ispostavilo da se optuženi nije vratio na izdržavanje kazne iz bolnice gdje je bio na operaciji – rekao je na početku suđenja sudac Hrvoje Visković nakon što je Uprava za zatvorski sustav izvijestila Županijsko državno odvjetništvo u Zadru da se Turčić trenutno ne nalazi u nekoj od kaznionica jer se 17. veljače 2015. godine nije vratio s odobrenog prekida kazne zatvora zbog čega je za njim izdana tjeralica.

Ovaj diplomirani pravnik i ekonomist isto je napravio i 2012. godine kada se u zadarski zatvor nije vratio iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, piše Slobodna Dalmacija.

I tada je za njim bila raspisana tjeralica, no taj je put uhićen 13. veljače 2013. godine. Prije toga je u zadarski zatvor prebačen iz Zatvora u Gospiću kako bi zbog procesuiranih prijevara nastavio služiti zatvorsku kaznu od tri godine i šest mjeseci. No to nije jedini apsurd.

Iako je za njim raspisana tjeralica 2016. godine, terenskom provjerom adrese stanovanja 2017. godine utvrđeno je da se Turčić odselio s adrese u Zagrebu, te da je brisan iz registra temeljem Zakona o prebivalištu, zbog čega više nema nikakvo prebivalište niti boravište.

– Kako optuženik unatoč proteku vremena od tri godine od raspisivanja tjeralice do danas nije pronađen, valja zaključiti da se i dalje nalazi u bijegu, odnosno da nije dostižan državnim tijelima, što su sve razlozi da se optuženiku sudi u odsutnosti – navodi se u rješenju Županijskog suda u Zadru kojeg je 26.veljače potpisala Dijana Grancarić, predsjednica Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru koji je dvadeset godina od početka cijele priče prihvatio realnu opasnost od nastupa zastare kaznenog progona.

– Uzimajući u obzir težinu inkriminiranih kaznenih djela, te činjenicu da su počinjena 1996., 1998. i 1999. godine, dakle, prije više od 20 godina, vijeće smatra da su sve to osobito važni razlozi da se optuženiku sudi u odsutnosti, jer bi daljnjem odugovlačenjem postupka postojala opasnost od nastupa zastare kaznenog progona – navodi se u obrazloženju Županijskog suda u Zadru.

Turčić se tereti za više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava od 1996. godine do 2000. godine. Još 2010. godine osuđen je na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od godine dana nakon što je u njegovoj kući pokraj Kumrovca policija pronašla arsenal oružja, a procesuirane su mu i dvije prijevare, piše Slobodna.

Facebook Komentari