Dalić o izvješću EK i ograničenom napretku Hrvatske: Strukturne reforme nisu jednostavne

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u srijedu je komentirala izvješće Europske komisije s analizama ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama, uključujući napredak u provedbi preporuka po državama članicama.

Dalić je navela da je izvješće Europske komisije u skladu s očekivanjima Vlade. Spomenula je pohvale EK-a vezane za gospodarski rast, smanjenje proračunskog deficita i javnog duga, a što se tiče kritika zbog neprovođenja strukturnih refromi, odgovorila je kako je za njihovu provedbu potrebno vrijeme.

“Strukturne reforme nisu jednostavna stvar, za njihovu provedbu je potrebna priprema i prošlu godinu smo utrošili na to. Po tom pitanju Vlada ide s paketom zakona koji se tiče promjena u pravosuđu te nizom zakona koji se tiču poboljšanja funkcioniranja državne adminsitracije, u prvom redu tu mislim na objedinjavanje inspekcije”, kazala je Dalić.
Na pitanje na kojoj će strukturnoj reformi Vlada raditi do kraja mandata, Dalić je rekla da je “reforma pravosuđa jedna od temeljnih stupova jer hrvatsko pravosuđe određuje način na koji investitori vide naše gospodarstvo te da kroz pravosuđe oni osjećaju sigurnost svojih prava”.

Kao strukturnu reformu koja je u tijeku, navela je postupak izvanredne uprave u Agrokoru jer, kazala je, na taj način su se uredili rokovi plaćanja i poštivanje ugovornih odnosa.

“To je također jedna od strukturnih refromi, a koju možda nismo planirali”, kazala je Dalić ističući da će to imati značajne strukturne poljedice na hrvatsko gospodarstvo.

Podsjetimo, EK između ostalog navodi kako je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka, ali strukturne reforme nisu napredovale.

Stručnjaci Komisije zaduženi za Hrvatsku kažu da je poželjno u ovom slučaju pogledati što su napravile one zemlje koje su izišle iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. “One nisu ništa bolje od Hrvatske, ali su provele ono što su najavile, dok je Hrvatska najslabija po ispunjavanju mjera koje je sama najavila”, kažu stručnjaci, prenosi N1.

Facebook Komentari