Kuščević: Veliki naglasak na digitalizaciju javne uprave

Krajem svibnja na razini Europske unije počinje obvezna primjena Opće direktive o zaštiti osobnih podataka. Za kršenje su predviđene iznimno visoke kazne, no je li hrvatska državna uprava spremna na njenu dosljednu primjenu? Kako napreduje digitalizacija uprave i koliko ona olakšava život građanima? Povlači li Hrvatska dovoljno europskih sredstava za osuvremenjivanje uprave na državnoj i lokalnoj razini. U emisiji “A sada Vlada” gostovao je ministar uprave Lovro Kuščević.

Ministar Kuščević rekao je da je hrvatska vlada spremna za primjenu te direktive, te da je dobro da se reguliraju osobni podaci i zaštita osobnih podataka, pogotovo u ovo digitalno vrijeme kada velika masa podataka cirkulira u računalima.

Opovrgnuo je pisanja nekih medija da su javna poduzeća izuzeta od toga.
Nastojali smo obuhvatiti što širi krug pravnih ili fizičkih osoba koje imaju kontakt s vašim podacima i zaista prevenirati da ih netko može zloupotrijebiti jer u ovo digitalno vrijeme netko može s vašim osobnim podacima vama napraviti veliku štetu, rekao je ministar uprave.

Vlada je dala veliki naglasak na digitalizaciju javne uprave. Od prije dva mjeseca uveli smo e-novorođenče. Međutim sugrađani se ne moraju bojati jer imamo najvišu razinu zaštite, tzk 5 stupanj i ta zaštita se osigurava preko elektronične osobne iskaznice. Dobili smo certifikat od EU-a , prošli smo sva testiranja, a ukoliko sve bude u redu, sa hrvatskom osobnom iskaznicom moći se pristupiti i u europske baze podataka, najavio je ministar Kuščević, dodavši kako to samo govori koliko je naš projekt elektronične osobne iskaznice siguran. Sve ovo osmišljeno je kako bi olakšalo život našim građanima, poduzetnicima i obrtnicima, rekao je.

Svjesni smo i činjenice da postoji dio sugrađana koji nisu informatički pismeni i zato razvijamo veliki projekt vrijedan oko 130 milijuna kuna, a zove se jedinstveno upravno mjesto, rekao je ministar dodavši da će u svim uredima državne uprave, poštanskim uredima i uredima FINE građani moći predati bilo koji zahtjev prema bilo kojem državno tijelu.
Osvrnuo se i na povlačenja sredstava i EU fondova. Pohvalio je ministricu Gabrijelu Žalac i cijeli tim u vladi koji rade na povlačenju EU sredstava jer su ti podaci, kako je rekao, fascinantni.
U 2017. u odnosu na tri godine prije Vlada je ugovorila 277% sredstava više isplaćeno je 221% sredstava, a ugovorili odnosno ovjerili smo 423%.
Naglasio je i kako se ministarstvo uprave pokrenulo u smislu europskih fondova, te dodao kako svi ovi projekti, koje je spomenuo, vrijede preko 100 milijuna eura, a 85% se sufinancijra iz EU-a.

Facebook Komentari