Slavni sportaš šokira: Zemlja je ravna ploča, lažu nam cijelo vrijeme!

Godina je 2016., veliki NBA finale između Clevelanda i Golden Statea. Odlučujuća sedma utakmica. Posljednja minuta, a rezultat je 89:89. Tada se Kyrie Irving, hladan kao led, diže i preko ruke pogađa tricu i donosi Clevelandu naslov.

Čovjek je zatim prešao u Celticse koji igraju odlično i pokazao da se u Clevelandu nije šlepao uz LeBrona. Miran i staložen, na parketu djeluje kao hladnokrvni ubojica.

Po njegovim se potezima vidi da je iznimno inteligentan, da brzo razmišlja i u trenu donosi odluke. Gledaš ga i diviš mu se. I onda takav čovjek izjavi da je Zemlja – ravna ploča!?

Prošlo je skoro 500 godina otkako je Kopernik udario temelje heliocentričnom sustavu, znanost je strahovito napredovala, ali postoje oni koji u sve to sumnjaju. Ravnozemljaštvo se razvilo u proteklih 100-tinjak godina, a taj geocentrički pokret širi se razvojem suvremenih tehnologija. To je tema na rubu znanosti, uz bok ljudima-gušterima, chemtrailsima i protivnicima cijepljenja.

I u Hrvatskoj postoje zagovornici ravnozemljaštva koji izdaju knjige, nastupaju u gradskim knjižnicama, a mogli smo vidjeti i da se reklamiraju na jumbo plakatima. Ravnozemljaši su uglavnom vjerski fundamentalisti koji Bibliju shvaćaju doslovno i u njoj pronalaze potvrde za svoje teze (On stoluje vrh kruga zemaljskog, Iz 40:22), a često su kreacionisti i negiraju evoluciju, iako je to u suprotnosti sa stavovima Katoličke crkve, piše Večernji.

Za ravnozemljaše je Zemlja u obliku ravnog diska i s kupolom oko koje se sve vrti i u središtu je svemira. NASA je ogromna tvornica laži, sateliti ne postoje, a heliocentrični sustav je globalna zavjera svjetskih vlada koje štuju poganskog boga Sunce. E sad, bi li jedan NBA igrač trebao promovirati takve stvari?

– To čak nije teorija zavjere. Zemlja je ravna ploča – rekao je Irving gostujući u jednom podcastu.

– Kažem vam, to nam je ispred nosa. Lažu nam. Nema informacija osim onih koje nam oni daju. Dakako, te su izjave podigle dosta prašine pa se Irving pokušao izvući tvrdnjama da je to bio njegov eksperiment i da se samo šalio. No, nekako mu nitko nije povjerovao… Onda se opet vratio na staro.

– Istraživao sam i shvatio da ne postoji stvarna fotografija Zemlje. Nisu bili na Mjesecu od 1961. Ili 1969. To postaje zavjera – rekao je Irving, a kad su ga novinari pitali za objašnjenje neobičnih izjava, odgovorio je: – Ljudi bi trebali sami istražiti pa će me podržati u mojim stavovima ili ih odbaciti.

Irving, kao i svi ravnozemljaši, smatra da su fotografije i snimke Zemlje obične krivotvorine. Izvanredne tvrdnje zahtijevaju i izvanredne dokaze, a on ih, dakako, nije ponudio.

– U svom obrazovanju vidio sam puno stvari za koje se tvrdilo da su istinite, ali se ispostavilo da su lažne – smatra košarkaš.

Zvijezda Celticsa na tijelu ima (uz logo serije Prijatelji) istetovirano svevideće oko što mu predstavlja “izazov svima da traže odgovore, a ne one koje se nalaze u knjigama, medijima i na internetu”. Irving je pohađao sveučilište Duke, no problem je što se, kao i većina mladih danas, očito informira na internetu koji je prepun čudnih stranica s budalaštinama i teorijama zavjere.

– Gledao sam hrpetinu Instagram videa. Postoje posebne stranice koje kažu “Istina” i “Ovo je ravna Zemlja”. A kad planetarna zvijezda nešto kaže (Irvinga na Instagramu prati više od 11 milijuna ljudi), to ima težinu i može utjecati na javnost. Dakako, Irving i svatko od nas ima pravo misliti i vjerovati što god želi, no njegov je slučaj simptomatičan jer navodi da se zapitamo trebaju li sportske zvijezde promovirati takve maštovite ideje te javno govoriti što im god padne na pamet. Košarkaša Bostona američka javnost zbog njegovog stava zna ismijavati pa bi mu možda bilo pametnije da se drži onoga u čemu je najbolji.

Teoretičara zavjere ionako imamo previše. Pustili su korijenje u brojnim sferama života, a čini se i u sportu. Da je tome tako, svjedoči i NFL igrač Geno Smith koji se ovih dana osokolio i poručio:

– Proučavam priču o ravnoj i okrugloj Zemlji i mislim da se slažem s Kyrieom, prenosi Večernji.

Facebook Komentari