PRIJENOS Sabor nakon stanki raspravlja o izvješćima Hine

Ad

Hrvatski sabor ovog tjedna plenarno zasjedanje, umjesto u srijedu, počeo je već u utorak.

– Sjednica se nastavlja raspravom o prijedlogu Zakona o uvjetima pružanja usluga carinskog zastupanja kojim se uređuje pitanje uvjeta po kojima osoba s poslovnim nastanom u Hrvatskoj u okviru registrirane djelatnosti može pružati usluge carinskog zastupanja u Hrvatskoj.Također raspravlja se o izvješćima Hine.

U Hrvatskoj posluje 612 ovlaštenih carinskih otpremnika, tj. pravnih osoba koje obavljaju poslove zastupanja, te oko 2500 ovlaštenih carinskih zastupnika, odnosno fizičkih osoba koje kao zaposlenici carinskih otpremnika poduzimaju radnje carinskog zastupanja. U odnosu na postojeći pravni režim koji uređuje obvezu ishođenja tri vrste odobrenja, sada se predlaže urediti samo jednu vrstu odobrenja.

– Čelnik Mosta Božo Petrov pozvao je u utorak zastupnike vladajuće većine da pomognu u “kreiranju zakona po mjeri svakoga u Hrvatskoj” te podrže Mostove zakonske prijedloge, među kojima i one iz resora pravosuđa i zakon o mikrosolarima, potkrepljujući njihovu važnost za život građana konkretnim sudbinama ljudi.

“Jure je 2009. dobio zabilježbu općinskog suda da duguje 850 tisuća kuna, iako nikad nije dobio kredit. Potom je slijedio sudski proces, sud vještak dokazao da je potpis falsificiran, no dug se popeo na dva milijuna. Jure je realna osoba i ako želite pomoći Juri kada budete raspravljali o zakonima iz pravosuđa, onda nemojte gledati svoje prijatelje, kolege niti koliko će odvjetnici i javni bilježnici dobiti. Vodite računa o Juri i sličnima. Zato smo tu”, rekao je Petrov nakon stanke na početku saborskog zasjedanja.

Naveo je i primjer “Antonijine obitelji” koja je podigla kredit u ‘švicarcima’. “Otac joj je radio na željeznici, nisu mogli vraćati kredit, banka je otkazala ugovor, on se razbolio, dobio rak, na poslu su mu se zahvalili i dali mu otpremninu te nešto za liječenje, no banka mu je cijeli iznos za liječenje uzela, a on je umro”, navodio je Petrov.

Slična je, kaže, i priča Ivane koja danas živi s troje djece i samohrana je majka, a najmlađe dijete je prošlo niz operacija zbog prirođene mane. “Žive u kući u 30-tak kvadrata, bez struje i vode su bili u početku. Koliko bi dostojanstveniji život njezine obitelji bio da im se omogući da kroz zakon o mikrosolarima dobiju mogućnost ne samo za ogrjev već i struju”, upitao je.

Zastupnike je pozvao da se zauzmu za zakone, da kad iziđu iz Sabora budu ponosni na to da su nešto dobro napravili.

“Ja vas ne pozivam da pokažete neposluh vašem šefu, već da mu objasnite da je to bitno. Imate tri godine i nije bitno tko će voditi inicijativu, vodite sve inicijative, ali neka one rezultiraju dobrobiti svih građana. Kozmetiku ograničite na područje toaleta”, poručio je Petrov.

– Govoreći o usporavanju rasta BDP-a, Branimir Bunjac rekao je kako se hrvatska vratila u recesijske trendove. Dodao je kako Vlada ne uspijeva iskoristiti situaciju da sve članice imaju rast BDP-a. “Hrvatska je 8 godina bila u recesiji i nije nikakva mudrost za shvatiti da smo imali priliku za rast da smo se ponašali malo odgovornije nego ova Vlada”, rekao je.

“Htio bih pitati vladajuću većinu je li za ovo kriv poslovnik sabora, Facebook komentari, biste političara, imena trgova, ploče, ili je krivo to što nema reformi, što javna uprava ima krizu upravljanja…”, rekao je Bunjac.

“Htio bih reći vladajućoj većini nešto dobronamjerno. Morate shvatiti da vas na životu mogu održati rezultati Vlade. Imate najniži rejting otkad je formirana vlada, izgubili ste petinu birača u roku samo 16 mjeseci, vrijeme je da se trgnete i počnete baviti onim što građane najviše muči”, rekao je.

– SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin zamjerio je u utorak ministru za upravljanje državnom imovinom Goranu Mariću na izjavi da HEP nije u njegovu resoru te da ne zna ništa o privatizaciji te tvrtke, upitavši što će nam to ministarstvo ako ministar ne zna ništa i privatizaciji te najveće tvrtke u državnom vlasništvu.

Grbin je nakon stanke istaknuo kako je Marić na čelu resora koji obavlja upravne i druge poslove koji se odnose na upravljanje, raspolaganje i stjecanje i prodaju državne imovine, pa pita “što će nam onda Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom kada ministar na čelu tog ministarstva ne zna ništa o privatizaciji najvećeg trgovačkog društva koje je ostalo u vlasništvu RH”..

Podsjetio je da je premijer privatizaciju HEP-a najavio prije godinu dana, odnosno da će nacionalizirati Inu i to financirati privatizacijom HEP-a, a zamjera i to što Sabor više od godinu dana ne želi raspravljati o interpelaciji o Ini, iako je u proceduri.

Napomenuo je kako je zadnji plan o upravljanju imovinom u vlasništvu RH donijela još Vlada Zorana Milanovića, a da je zadnja strategija donijeta za razdoblje 2013..-2017. te da je i ona istekla.

“Iako je jasna i izričita zakonska obveza da se takav plan donosi u tekoćoj godini za narednu nama takvi planovi nisu bitni. Zadnja strategija za upravljanje državnom imovinom istekla je. Mi nemamo niti jedan dokument koji bi regulirao kako će se upravljati državnom imovinom, ali odluke se donose. Pred nama je nacionalizacija INA-e, privatizacija HEP-a… a što za to vrijeme radi Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom. Ponaša se kao agencija za prodaju nekretnina”, rekao je Grbin i dodao kako se to ministarstvo u ovavkvom obliku pokazalo potpuno nepotrebnim.

– I današnja sjednica Sabora započela je zahtjevima za stankom. Peđa Grbin stanku je zatražio zbog gospodarske situacije u RH. Živi zid zatražio je stanku zbog usporavanja rasta BDP-a. Ivan Lovrinović zatim je rekao da nema pravo na stanku, ali zamolio je potpredsjednika Sabora Sinišu Hajdaša Dončića da nakon stanke postavi jedno pitanje koje sigurno zanima građane. Nakon što mu je rečeno da to ne može napraviti, svoje je pitanje, upućeno predsjedniku Sabora, odlučio postaviti odmag.

“Zašto godinu i pol dana ne dolazi na dnevni red točka o izvještaju HNB-a. Tko štiti guvernera od negativnih kritika i neugodne rasprave u Saboru. Kako predsjednik Sabora skriva tu temu izuzetno važnu za građane”, pitao je lovrinović.

Nikola Grmoja zatražio je zatim stanku zbog aktualne političke situacije. Sjednica se nastavlja u 9:45 sati, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari