Je li se ruski predsjednik Putin samo hvalisao oko novog ruskog oružja ili pozadina priče izgleda drukčije?

Tijekom svog govora 1. ožujka ove godine u Ruskoj saveznoj skupštini, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirović Putin održao je govor tvrdeći kako će buduće dopune strateškog nuklearnog arsenala zemlje donijeti  “beskorisnost” obrane američkih raketa.

Međutim, ako realno i pozorno sagledamo cjelokupnu situaciju, ovdje su četiri ključne stvari koje treba znati o Putinovom tadašnjem  govoru:

1) Oružja o kojima je Putin govorio, upućuje na ona u rasponu od utvrđenih do neobičnih

Vladimir Vladimirović Putin je spomenuo strateške nuklearne sustave u različitim fazama razvoja. Najpoznatiji od njih je RS-28 “Sarmat” (РС-28 Сармат), nova super teška interkontinentalna balistička raketa (ICBM) koju NATO klasificira pod nazivom SS-X-30 Satan 2, koja će biti opremljena naprednom tehnologijom te koja će osigurati prodor kroz bilo kakvu protivničku raketnu obranu.
Ova tehnologija može uključivati ​​pokretna klizna vozila  kao što su ona koje je Putin spomenuo, a to je “Avangarda”, ruski raketni sustav postavljen na vozilima. Također je ruski predsjednik govorio i o podvodnom plovilu na nuklearni pogon koji može biti opremljen nuklearnom bojnom glavom, poznatom uobičajeno kao “Status-6”. Oba su sustava osmišljena kako bi izbjegle bilo kakve obrambene mjere SAD-a i NATO-a: Avangarda, predstavljanjem nepredvidljive putanje leta , dok je Status-6 sasvim novi način naoružanja za isporuku nuklearnog oružja.

RS-28 “Sarmat” (РС-28 Сармат), ruska nova super teška interkontinentalna balistička raketa (ICBM) koju NATO klasificira pod nazivom SS-X-30 Satan 2

Međutim, Putinova prezentacija razvoja nuklearnih krstarećih raketa bila je najneobičnija do sad. Kao što je brzo istaknuto od strane skeptičnih međunarodnih stručnjaka za raketnu i nuklearnu tehnologiju, Sjedinjene Američke Države istražile su i testirale sličnu tehnologiju još tijekom Hladnog rata, ali su koncept napustili jer je manjkav i nepraktičan. Američki analitičari predviđali su da će raketa emitirati radioaktivni otpad u letu, što bi moglo predstavljati potencijalnu opasnost za one ljude koje je trebalo zaštititi. Ipak, ruski predsjednik Putin je tvrdio da bi “gotovo neograničeni raspon leta” nove ruske rakete omogućio da nadmaši sve američke obrambene sustave.

2) Rusija navodno može već sad nadjačati američku raketnu obranu

Putinove primjedbe zacijelo su utjecale globalno i to na naslovnicama svjetskih tiskanih i elektronskih medija, ali tvrdnja o takozvanoj sposobnost Rusije da porazi američku raketnu obranu nije ništa novo. Doista, stajališta američke politike su da ne implementiraju obrambeni sustav koji bi mogao neutralizirati rusku eventualnu odmazdu kao odgovor na eventualni američki nuklearni napad.

Kinesko (gore) i američko (na slici dolje)hipersonično nuklearno raketno oružje

Evo i zašto: mogućnost takve sposobnosti bi destabilizirala mirotvorne napore, izazivajući novu utrku u naoružanju  između američke obrane i pokušaja Rusije da ponovo uspostavi svoju sigurnu sposobnost odmazde kao u vrijeme propalog SSSR-a. Dok se nova revizija balističke raketne obrane Trumpove administracije tek treba pojaviti, američko nuklearno stajalište objavljeno u veljači 2018. godine navodi da će sva poboljšanja u obrambenim sposobnostima SAD-a biti raspoređena na takav način da “spriječi rat s NR Kinom ili Ruskom Federacijom”.
Ovo se pravilo usklađuje s teškim tehničkim ograničenjima postojećih američkih raketnih i nuklearnih sustava, koji trenutno ne mogu osvojiti prvenstvo u ofenzivno-obrambenoj utrci s interkontinentalnim snagama američkih rivala. Unatoč brojnim razvijanjima obrambenih sustava tijekom proteklih šest desetljeća, ta činjenica je bila konstanta najmanje od  sredine 1960-ih godina prošlog stoljeća.

Iako zvanično u prijateljskim odnosima, američki predsjednik Donald John Trump radi na temeljitom moderniziranju američkih strateških nuklearnih snaga. Ruski predsjednik Putin je “dolio ulje na vatru” u svom govoru o novim ruskim nuklearnim oružjima 1. ožujka ove godine

Ruska interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat osmišljena da zamijeni stare sovjetske raketne sustave može već samim svojim postojanjem nadjačati sadašnju postojeću američku i NATO obranu. Ono što je najizglednije, Putinovi novi raketni sustavi su svojevrsna ruska zaštita protiv budućih tehnologija Zapada koje mijenjaju igru. Unatoč glasovitim promjenama u strategiji SAD-a, te unatoč stanovištu svih relevantnih lidera Zapada i Istoka da u eventualnom njihovu vojnom i nuklearnom sukobu pobjednika nema, za raketnu obranu od Rusije i regionalnih arsenala u Kini, čini se da američki dužnosnici prihvaćaju stanje kako trenutačna apsolutna sposobnost zaštite domovine od sofisticiranog interkontinentalnog napada nije trenutno izgledna.

3) Putinov govor o novim ruskim oružjima motiviran je domaćom politikom

Dok je nuklearni dio govora ruskog predsjednika dobio najveću pozornost na Zapadu, Vladimir Vladimirovič Putin je u svom govoru predstavio i popis domaćih postignuća i obećanja “svjetlije budućnosti”. Prvi krug predsjedničkih izbora u Rusiji održat će se 18. ožujka, a Putin ima za cilj četvrti mandat, koji će proširiti njegovo predsjednikovanje do 2024. godine.

Rusko nuklearno torpedo

Kao što su analitičari primijetili, ovaj je govor bio njegova prilika da svoj politički položaj približi ruskom narodu. S državnim medijima u potpunosti na njegovoj strani i s velikim oporbenim otporima koji su zasad stavljeni u stranu, Vladimir Vladimirovič Putin je jedva stabilizirao svoju kampanju u konvencionalnom smislu gledano i zanimljivo je kako on nije sudjelovao u nedavnoj televizijskoj raspravi između ostalih predsjedničkih kandidata. Ta TV rasprava potvrdila je važnost stajališta domaće publike za mnoge vrste autoritarnih vođa. U slučaju suvremene Rusije, istraživanja su pokazala da je Putinova domaća popularnost velika. Ipak, politička elita Rusije zabrinuta je za istinsku snagu potpore dobrog dijela ruskog naroda predsjedniku Putinu.

Ruska hipersonična raketa

Iako nitko ne sumnja da će na ovim izborima Vladimir Vladimirovič Putin pobijediti, ruski dužnosnici navodno su zabrinuti zbog malog odaziva birača i neizlaska na izbore koji se sad očekuje od strane inače apatične ruske javnosti. Putinova obećanja o unaprijeđenom transportu i boljem zdravstvenom osiguranju vjerojatno će se uzimati s velikom dozom rezerve, s obzirom na izrazito spori gospodarski rast Ruske Federacije te na smanjenje plaća uslijed aktualnih zapadnih sankcija Ruskoj Federaciji od strane EU i SAD-a, te drugih zapadnih zemalja.

Rusi smatraju da su Ameriknaci već razvili nove brze napadne podmornice Type 192

Kad se sve malo realnije sagleda i uzme u obzir šira slika, a u cilju da se pokrene rusko biračko tijelo koje je apatično te da birači izađu na birališta u velikom broju, Putinov nedavni govor o novim ruskim nuklearnim oružjima pomaže u njegovoj uspostavi priče da je nakon višegodišnjeg poniženja od vremena neslavne propasti SSSR-a obnovio rusku veličinu, navodi The Washington Post. U očitom pokušaju izgradnje javnog entuzijazma, Vladimir Vladimirovič Putin je proglasio otvoreno natjecanje sa SAD-om u novim raketnim i nuklearnim tehnologijama. 

Rusko novo oružje, po tvrdnjama predsjednika Putina, navodno može zaobići raketnu obranu NATO-a i SAD-a

4) Da – ovo je novi izazov za napore u kontroli naoružanja

Putinove nuklearne najave bile su isprepletene zbog pritužbi na povijest američke i ruske kontrole naoružanja, posebice zbog povlačenja SAD-a iz Ugovora o antibalističkim raketama (ABM)  2002. godine, a koji je zabranjivao nacionalne sustave proturaketne obrane.
Prema Putinu, američka raketna obrana nanovo je razmještena nakon što je Washingtonsko povlačenje iz Ugovora o ABM-u otežavalo postojeće sporazume o smanjenju naoružanja kao što je bilateralni novi START sporazum iz 2011. godine. Na kraju, tvrdi, ruski arsenal postaje dovoljno malen da Sjedinjene Američke Države predvladaju,  a što rezultira “potpunom devalvacijom ruskog nuklearnog potencijala”. Ruska strana također drži da su britanska Kraljevska ratna mornarica (Royal Navy) i američka ratna mornarica (U.S. Navy) daleko odmakle u projektima glede istraživanja i skorašnje proizvodnje novih najmodernijih napadnih nuklearnih podmornica.

Skica navodnog novog ruskog podvodnog plovila Kanyon Status-6 s nuklearnim torpedom

Bez obzira na tehničke utemeljenosti Putinove tvrdnje o ruskim novim nuklearnim oružjima, njegova poruka izaziva postojeći režim američke i ruske strateške kontrole naoružanja koji je od 2002. godine slijedio američku sklonost za ofenzivna smanjenja bez značajnih ograničenja obrambenih sustava. Najavljujući vojnotehnološke mogućnosti nove ruske interkontinentalne hipersonične rakete i podvodnog plovila Kanyon Status-6 s nuklearnim torpedom, a koji nisu obuhvaćeni postojećim sporazumima, ruski predsjednik “dolio je ulje na vatru” u već ionako izazovnim odnosima Washingtona i Moskve.

Ruska strana također drži da je i britanska Kraljevska ratna mornarica (Royal Navy) također daleko odmakla u projektima glede istraživanja i skorašnje proizvodnje najmodernijih napadnih nuklearnih podmornica

Iako mnogi ozbiljni analitičari drže da se ruski premijer samo hvalisao o najnovijim ruskim oružjima, Putinov nedavni govor predstavlja dodatni stres režimu nadzora nad oružjem koji je već pod pritiskom navodne ruske povrede Ugovora o međupredstavljenim nuklearnim snagama iz 1987. godine te ruska strana nije ništa poduzele kako bi demantirala sve učestalije sumnje Zapada u namjerno rusko opstruiranje međudržavnih sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja te oživljavanje nuklearne konkurencije između Washingtona i Moskve, pojašnjava James Cameron, pomoćnik profesora međunarodnih odnosa na Fundação Getulio Vargas u Sao Paolu, Brazil, inače autor djela “Dvostruka igra: propadanje prvog američkog sustava raketne obrane i povećanje ograničenja strateškog oružja”, u izdanju Oxford University Press, 2018. (Theo Ljubić, The Washington Post)

 

Facebook Komentari