Državna cesta broj 34, “cesta smrti”: Nemilosrdno uzima živote već 15 godina, neki vozači uhvaćeni u vožnji od preko 200 km/sat

Državna cesta broj 34 u dužini od desetak kilometara između Viljeva i Gezinaca na donjomiholjačkom području s pravom nosi naziv “cesta smrti”. U posljednjih 15 godina život je na njoj izgubilo 10 osoba, a u svim slučajevima došlo je do naleta automobila i kombija na puno veće kamione i, kao u posljednjem slučaju, autobus.

Posljednja nesreća bila je i najtragičnija, a uzela je tri ljudske žrtve. Dogodila se prošlog petka kada je došlo do izravnog sudara osobnog automobila i minibusa. Smrtno su stradale sve tri osobe iz automobila, a među njima i novinarka Glasa Slavonije koja je išla na zadatak u Viroviticu.

Crni niz započeo je u studenome 2003. godina na cesti između Podravske Moslavine i Viljeva kada su u izravnom sudaru s kamionom na mjestu poginuli 43-godišnjak i godinu dana mlađa suvozačica.

Nekoliko kilometara istočnije, kod Viljeva, u siječnju 2004. godine, u gotovo identičnim uvjetima, dogodila se slična tragična nesreća. Tada su poginule dvije mlade žene, tridesetogodišnja Osječanka i tri godine mlađa Virovitičanka. Njihov automobil zanio se na kolniku i zabio u šleper.

Kobno je bilo i u srpnju 2008. godine kada je stotinjak metara od ulaza u Podravsku Moslavinu iz smjera Viljeva došlo do naleta kamiona na automobil u kojemu su poginuli 53-godišnjak i 24-godišnjak, obojica iz Podravske Moslavine, piše Glas Slavonije.

Vozači voze puno više od dopuštenog

Državna cesta D34 nije Podravska magistrala, ali je mnogi vozači, i automobila i kamiona, koji od Osijeka putuju prema Virovitici koriste upravo zbog ravnih rijetko naseljenih pravaca između Donjeg Miholjca i Gezinaca. Time izbjegavaju zavojite brdske dionice od Našica do Slatine, gdje se cesta D34 i Podravska magistrala opet susreću. Na žalost, mnogi vozači na toj dionici znaju voziti puno brže od dopuštenog pa tragedije, pokazalo se, nisu rijetkost. U nekoliko navrata posade policijskih presretača na tom dijelu ceste uhvatile su nekoliko brzanaca od kojih su neki jurili i brže od 200 kilometara na sat! Policija nakon tragedije koja se dogodila u petak apelira na vozače da poštuju prometna pravila, smanje brzinu kako se slične stravične nesreće više ne bi događale, piše Glas Slavonije.

Analiza stravične prometne nesreće u Slavoniji: Osim nedostatne čvrstoće strukture karoserije, na ishod je utjecao i najgori scenarij

Facebook Komentari