Dolazak američkog nosača zrakoplova USS Carl Vinson u vijetnamsku luku Da Nang oštra je poruka NR Kini!

Jučer je, po prvi put nakon Vijetnamskog rata američki nosač zrakoplova USS Carl Vinson (CVN-70) stigao praktički u “kinesko dvorište”, točnije, u vijetnamsku luku Da Nang i time označio američku najveću vojnu nazočnost u toj azijskoj zemlji.


USS Carl Vinson (CVN-70) je treći američki nosač zrakoplova iz klase Nimitz. Nazvan je po američkom demokratskom političaru Carlu Vinsonu iz američke savezne države Georgije, prvom američkom kongresniku s preko pedeset godina rada u Zastupničkom domu SAD-a. Jedan od nadimaka ovog nosača aviona je “Golden Eagle” tj. “Zlatni orao”. Na grbu nosača zrakoplova USS Carl Vinson nalazi se orao raširenih krila koji kljunom drži žuti transparent na kojem je na latinskom napisano: VIS PER MARE (hrv. Snaga mora). Orao leti ispred stiliziranog modrog slova V koje asocira na prvo slovo kongresnika Carla Vinsona po kojemu je nosač dobio ime. To slovo ujedno i aludira na prednji trup nosača zrakoplova ako ga se gleda sprijeda.

USS Carl Vinson (CVN-70) je treći američki nosač zrakoplova iz klase Nimitz.

Nazočnost USS Carl Vinsona, broda američke ratne mornarice, naglašava sve veći savez između SAD-a i njezina “starog neprijatelja” Socjalističke Republike Vijetnam, a to bi moglo itekako ometati regionalnu supersilu NR Kinu. Dolazak američke pomorske snage u SR Vijetnamu pokazat će NR Kini da Washington i Hanoi žele proširiti svoju vojnu suradnju na jugu Kineskog mora, kažu geopolitičari i vojni stručnjaci.

Sada administracija Donalda Johna Trumpa povećava broj američkih patrola u Južnom kineskom moru, dok s druge strane NR Kina nije uspjela aktivno reagirati na te patrole

“Nosač zrakoplova USS Carl Vinson (CVN-70) je simbol moderne pomorske snage”, napisao je u svom priopćenju krajem veljače ove godine Carlyle Thayer, profesor emeritus na Akademiji australskih kraljevskih obrambenih snaga i stručnjak za more na Južno kinesko more. “Poruka koju šalje USS Carl Vinson  (CVN-70) jest da će SAD zadržati svoju pomorsku nazočnost u Južnom kineskom moru i da će Socijalistička Republika Vijetnam podržati nazočnost američke ratne mornarice sve dok to pridonosi regionalnom miru i stabilnosti”, poše Business Insider.

Jedan od nadimaka ovog nosača aviona je “Golden Eagle” tj. “Zlatni orao”. Na grbu nosača zrakoplova USS Carl Vinson nalazi se orao raširenih krila koji kljunom drži žuti transparent na kojem je na latinskom napisano: VIS PER MARE (hrv. Snaga mora).

U srpnju 2016. godine  Međunarodni sud presudio je da takozvana “linija s devet crta” – linija razgraničenja koju NR Kina koristi kako bi položila pravo na dijelove Južnog kineskog mora – nije u skladu s međunarodnim zakonima koji uređuju pomorske resurse. Kao odgovor, administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame pokrenula je politiku korištenja američkih ratnih brodova i zrakoplova za stalno patroliranje vodama i zrakom iznad Južnog kineskog mora i za potvrđivanje prava na slobodu plovidbe.

Neki vijetnamski dužnosnici zabrinuti su da NR Kina može odgovoriti na američki posjet održavanjem vlastite vojne nazočnosti u vijetnamskim vodama. Na slici: kineski predsjednik Xi Jinping

Sada administracija Donalda Johna Trumpa povećava broj američkih patrola u Južnom kineskom moru, dok s druge strane NR Kina nije uspjela aktivno reagirati na te patrole, kao što je to učinila tijekom Obaminog doba. Umjesto toga, kineski brodovi obično prate plovila SAD-a i to na velikoj udaljenosti, a u pokušaju afirmacije suvereniteta Pekinga u tim vodama.

Sjedinjene Američke Države i Socijalistička Republika Vijetnam prvi su u siječnju ove godine najavili da će američki nosač zrakoplova USS Carl Vinson (CVN-70) zaustaviti u SR Vijetnamu, dok istovremeno vijetnamski diplomati učestalo rade na smirivanju svojih kineskih kolega od tada do danas i nadalje. Neki vijetnamski dužnosnici zabrinuti su da NR Kina može odgovoriti na američki posjet održavanjem vlastite vojne nazočnosti u vijetnamskim vodama.

USS Carl Vinson (CVN-70) je od listopada 2009. godine u sastavu novoosnovane jedinice Strike Group 1 sa sjedištem u kalifornijskoj mornaričko-zračnoj bazi Norfolk u San Diegu. Nosač je pod zapovjedništvom kapetana Bruce H. Lindseyja koji zapovijeda s oko 6.700 ljudi, dok se sam nosač zrakoplova često opisuje kao ploveći grad na atomski pogon, Razarači, američke jurišne podmornice i druga ratna plovila obično prate nosač zrakoplova USS Carl Vinson (CVN-70), pružajući mu dodatnu zaštitu. (Theo Ljubić, Business Insider, US. Navy).

Facebook Komentari