Radin: Paradoksalno je što EU sada u Berlusconiju vidi nadu

Tko je najizgledniji mogući mandatar u Italiji, u kojoj nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora, počinje postizborna trgovina, u Novom danu komentirao je potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik talijanske manjine, Furio Radin.

Prema izlaznim anketama, vodi koalicija desnog centra predvođena strankom Forza Italia Silvija Berlusconija. Forza Italia ima oko 35 posto osvojenih glasova, dok je Pokret pet zvijezda (5stelle) pojedinačno najjača stranka u parlamentu s osvojenih između 29,5 i 32,5 posto glasova. Međutim, nijedna stranka ili koalicija nije osvojila apsolutnu većinu.

Hoće li biti trgovine?
“Oni to zovu pregovorima, ali ovaj put će biti teško ostati samo na pregovorima, bit će i trgovine. Jedno je sigurno – da je izgubio Renzi, a izgubio je i Berlusconi ako se uzme samo stranka, ali kao koalicija s oko 36 posto su pobijedili. Berlusconi je također izgubio jer nije najača stranka u koaliciji. 5stelle su pobjednici.
Problematično je što je 5stelle umjereno lijeva stranka s desnim eskapadama populista. Jedan od dva Talijana glasao je populistički”, komentira Radin.
Mnogi su se nadali da više neće morati gledati bivšeg talijanskog premijera i milijardera Berlusconija, čiju su vladavinu obilježili skandali vezani za korupciju, zlouporabu položaja, nezakonito prikupljanje sredstava, knjigovodstvene prijevare, utaju poreza, lažno svjedočenje…
“Gledajući vremenski Berlusconi je bio prvi populist u Italiji, za promociju je koristio medije i svoje privatne televizije. Osvojio je oko 15 posto glasova, on je očekivao puno više i to ga je pogodilo. Imati 82 godine i doživjeti da ti se ona Europa koja te odbacivala, sada veseli samo da se dogodi nešto što nije 5stelle, to je paradoks. Oni u njemu sada vide nekakvu nadu i to je sada za njega određena satisfakcija”, kaže Radin.

Facebook Komentari