Igor Tabak otkriva o čemu se razgovaralo kod Predsjednice RH na Vijeću za domovinsku sigurnost

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na 11. sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost, a tema je bila uloga policije u sustavu domovinske sigurnosti.
Član Vijeća za domovinsku sigurnost Igor Tabak nakon sastanka je kazao da se uglavnom razgovaralo o ulozi Ministarstva unutarnjih poslova u nacionalnoj sigurnosti.

“Razgovaralo se o ulozi MUP u nacionalnoj sigurnosti”, rekao je Tabak te dodao da je “Hrvatska tek sada krenula regulirati cijeli sustav upravljanja krizama”. “To je možda jedan od disfunkcionalnijih dijelova hrvatske države i tu ima puno posla”, kazao je Tabak i dodao da se spomenula i tema imigranata, ali ta tema “nije preuzela cijeli sastanak”.

Komentirao je i temu nabave rabljenih izraelskih borbenih aviona F-16 o kojima se, prema njegovim riječima, na ovom sastanku Vijeća nije razgovaralo. “Činjenica je da se Hrvatska najmanje zadnjih 15 godina predomišlja oko nabave rabljenih ili novih zrakoplova. Sad smo po prvi put bliže rješavanju tog problema. Zaprimljene su ponude koje su detaljne i obvezujućče. Nemam uvid pa teško mogu špekulirati o njima. Ogromna je razlika između novih i rabljenih letjelica i teško je moguće očekivati istu razinu i rok eksploatacije kod tako različitih paketa. Hrvatska je tražila širi okvir, ne samo avione nego i strateško partnerstvo. Veliki je problem ako dodatni elementi, ukrasi i mamci, odvuku fokus sa najvažnije stvari, a to su avioni. Ovo je jako široka odluka i puno je ljudi uključeno u nju kako bi se se mogla podijeliti odgovornost, rekao je Tabak i rekao da se na ovoj sjednici o nabavi aviona nije razgovaralo.
Osim članova Vijeća sudjelovli su i visoki gosti – potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Na 10. sjednici, podsjetimo, održanoj u drugoj polovici prošle godine Vijeće je analiziralo protupožarnu sezonu i razmatralo kako što učinkovitije uvezivanje vatrogastva u budući sustav domovinske sigurnosti, piše N1.

Uz članove Vijeća tada su na Pantovčaku bili i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske vatrogasne zajednice te glavni i županijski vatrogasni zapovjednici.

Vijeće za domovinsku sigurnost osnovano je da bi vodilo stručne rasprave o pojedinim pitanjima iz područja nacionalne odnosno domovinske sigurnosti u svrhu pripreme odgovarajućih stručnih podloga i analiza iz navedenog područja te pružanja savjeta Predsjednici.

Predsjednik Vijeća je Mladen Markač (kad je osnovano, njime je predsjedavao upravo Krstičević), a članovi su Pavao Miljavac, Krešimir Ćosić, Josip Čuletić, Ante Gotovina, Marijan Mareković, Zdenko Simičić, Miljenko Filipović, Josip Štimac, Ivan Pokaz, Ante Šoljić, Željka Antunović, Stipe Božić, Vlatko Cvrtila, Filip Dragović, Gordan Kolak, Damir Vanđelić, Stjepan Šterc, Alemka Markotić, Robert Mikac, Tomislav Čuljak, Zoran Grgić i Igor Tabak, piše N1.

Facebook Komentari