SPD dao zeleno svjetlo ulasku u koaliciju s demokršćanima

Članovi Socijaldemokratske stranke Njemačke većinom glasova su podržali ulazak u koaliciju s Unijom CDU/CSU. Angela Merkel sada može po četvrti put preuzeti kancelarsku dužnost.

„Sada je jasno: SPD će bio dio buduće njemačke vlade”, rekao je tehnički predsjednik SPD-a Olaf Scholz nakon objavljivanja rezultata glasovanja. Prije toga je objavljeno da je od važećih glasova njih 66 posto glasovalo za ulazak u veliku koaliciju s demokršćanima.

Time je nakon gotovo pola godine od parlamentarnih izbora otvoren put formiranju nove koalicijske vlade između SPD-a i Unije CDU/CSU. Prema najavama čelništva stranaka, vlada bi mogla biti formirana u roku nekoliko dana, a Angela Merkel bi mogla biti ponovno izabrana za njemačku kancelarku na sjednici Bundestaga 14. ovog mjeseca. CDU je već predstavio svoje članove budućeg kabineta dok će CSU i SPD to u potpunosti učiniti naknadno.

Dug put do koalicije

Najduže razdoblje koje je poslijeratna Njemačka provela s tehničkom vladom plod je mukotrpnih pregovora oko sastavljanja vlade. S obzirom na to da je SPD odmah nakon izbora krajem rujna, zbog povijesno slabog rezultata (20,5 posto), odbacio ponovno sudjelovanje u radu vlade Angele Merkel, Unija CDU/CSU krenula je u pregovore oko sastavljanja tzv. Jamajka koalicije s liberalima i zelenim koji su početkom prosinca okončani bez rezultata.

Nakon toga je na pritisak predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera (koji i sam dolazi iz redova socijaldemokrata) predsjedništvo SPD-a pristalo na pregovore s demokršćanima. Tome se protivio velik dio SPD-ove stranačke baze, u prvom redu stranačka mladež (Juso), što je pokazao i tijesni pristanak izaslanika na izvanrednom kongresu krajem siječnja ulasku u pregovore, piše DW.

Facebook Komentari